Теми статей
Обрати теми

Електронна виписка банку — первинний документ

Голенко Олександр, податковий експерт
Як бути, якщо банк не видає виписки з поточного рахунку в паперовій формі?

Нагадаємо, що ст. 9 Закону про бухоблік називає підставою для бухобліку первинні документи. Тому виписка банку вам таки потрібна.

Зауважимо, що з її первинним статусом погодилися і податківці (див. УПК, затверджену наказом ДПСУ від 05.07.12 р. № 583, а також лист ДФСУ від 10.02.16 р. № 2673/6/99-99-19-02-02-15). Про «первинність» банківської виписки говорить ст. 336 розд. І Переліку типових документів…, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.12 р. № 578/5.

До речі, банківська виписка знадобиться вам і під час проведення інвентаризації (п.п. 6.3 розд. ІІІ Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.14 р. № 879).

Сьогодні більшість високотехнологічних банків в Україні, що обслуговують клієнтів дистанційно*, дозволяють їм отримувати банківську виписку із системи «клієнт-банк» в електронній формі. При цьому форма надання виписок (паперова чи електронна) має бути врегульована в договорі банківського рахунку. Цього вимагає п. 5.6 розд. 5 Положення про організацію операційної діяльності у банках України, затвердженого постановою Правління НБУ від 18.06.03 р. № 254.

* Таку можливість передбачено гл. 11 Інструкції про безготівкові розрахунки…, затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.04 р. № 22.

Зазирніть, що написано про це у вашому договорі з банком. Різні банки вирішують ці завдання по-своєму. Як правило, в електронній виписці формується графічний «образ» штампа операціоніста банку. Іноді — з відображенням коду його особистого ЕЦП. З досвіду скажемо: перевіряльники ніколи не чіпляються до подібної форми виписки (регламентованої зазначеним договором). Можливо, тому, що, як і ми, добре знають: жоден банк не відмовить своєму клієнту в проханні проставити «мокрі» штампи на роздруківки своїх виписок з електронними «картинками» таких штампів.

А коли раптом контролери попросять копії — роздрукуєте і засвідчите ті, що є.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі