Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит на підставі рахунку: дробити суму ПДВ не можна

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Лист ДФСУ від 20.04.18 р. № 1791/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Платникам ПДВ добре відомо, що рахунок за надані послуги надає право на податковий кредит (ПК) без отримання податкової накладної (ПН), якщо дотримуються дві умови (п.п. «а» п. 201.11 ПКУ):

• вартість таких послуг визначається за показниками приладів обліку;

• а сам рахунок містить загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер продавця.

Водночас факт формування ПК одержувачем послуг на підставі рахунку не звільняє постачальника від обов’язку реєструвати в ЄРПН ПН за такими операціями.

У результаті може вийти ситуація, коли частина суми ПДВ, яку покупець хоче віднести до ПК, буде відображена у ПН, а частина — в рахунку на оплату.

Приклад. На початок місяця у платника ПДВ значилася переплата (раніше він перерахував суму авансу, при отриманні якої постачальник виписав ПН і зареєстрував її в ЄРПН). Проте її не вистачило для покриття вартості послуг, отриманих за місяць. Постачальник виписав рахунок на усю вартість здійснених послуг.

Як у такому разі бути платникові ПДВ? Адже він може віднести до ПК лише різницю між нарахованою сумою ПДВ за місяць і сумою ПДВ, яка «сидить» у сумі переплати?

На жаль, у листі, що коментується, податківці заявляють: формувати ПК частково на підставі ПН і частково на підставі рахунку не можна.

Що ж, тоді платникові ПДВ нічого не залишається, як чекати, доки постачальник послуг складе ПН із правильною сумою ПДВ і зареєструє її в ЄРПН. Звичайно, штрафи за затримку реєстрації ПН в ЄРПН промотивують постачальника це зробити, але існує також ризик, що така ПН буде заблокована. Що тоді?

На наш погляд, тут вихід один — обрати документ, на підставі якого ви формуватимете ПК: або на підставі ПН, або на підставі рахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі