Теми статей
Обрати теми

Нарахований ПДВ за експортною операцією: як виправити помилку?

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Заповнюючи податкову накладну (ПН) на експортну операцію, бухгалтер припустився помилки — зазначив ставку ПДВ 20 %. Така ПН пройшла реєстрацію в ЄРПН. Як тепер виправити помилку?

Як не дивно, але при реєстрації ПН в ЄРПН не передбачено зіставлення причин, за якими ПН не видається покупцеві, і ставки ПДВ, яка зазначена в гр. 8 ПН. Тому ПН з такою помилкою потрапила в ЄРПН.

Щоб виправити неточність, допущену в експортній ПН, постачальникові необхідно:

• спершу прибрати з реєстру «помилкову» ПН (за допомогою розрахунку коригування (РК) — п. 192.1 ПКУ);

• а потім виписати нову (правильну) ПН.

Заповнити «анулюючий» РК буде нескладно:

• у шапку такого РК перенесіть дані з шапки «помилкової» ПН (відмітку «Х» і тип причини «07», найменування (П. І. Б.) нерезидента і через кому — країну, в якій зареєстрований покупець, умовний ІПН покупця «300000000000»);

• у табличній частині — зазначте причину коригування «Повернення товару або авансових платежів»*, кількість товару і обсяг постачання (зі знаком «-»), код ставки ПДВ «20».

* На сьогодні це єдина причина коригування, яка дозволяє анулювати «помилкову» ПН.

Оскільки ПН не підлягала видачі покупцеві, то зареєструвати такий РК в ЄРПН може сам постачальник.

Якщо РК зареєструється в ЄРПН. Коли ПН пройшла реєстрацію в ЄРПН (не була заблокована), то, швидше за все, і РК до неї не повинен потрапити під блокування. У такому разі постачальникові залишиться скласти «правильну» ПН і зареєструвати її в ЄРПН.

Якщо РК буде заблокований. Нічого не поробиш — доведеться відправляти Повідомлення про подання документів про підтвердження реальності здійснення операцій за «відмовною» ПН (форма J (F) 1360102) як при звичайному розблокуванні ПН/РК (деталі — у консультації «Розблоковуємо податкову накладну / розрахунок коригування» // «БТ», 2018, № 17-18). Інакше (якщо РК так і не потрапить до ЄРПН) постачальник не зможе відновити реєстраційний ліміт, зменшений після реєстрації «помилкової» ПН.

Ось тільки на відміну від звичайного Повідомлення, до Повідомлення про розблокування РК до «помилкової» ПН необхідно буде додати пояснення з причиною складання такого РК, з проханням його зареєструвати в ЄРПН, і первинними документами, що підтверджують те, що за такою операцією не потрібно було нараховувати ПДВ-зобов’язання.

Якщо РК так і не вийде зареєструвати в ЄРПН. У такому разі доведеться чекати, поки податківці не впровадять механізм, який дозволить не враховувати «помилкові» ПН при підрахунку реєстраційного ліміту.

Заповнюємо ПДВ-звітність. Звісно, Порядок № 21** забороняє відображати в ПДВ-декларації дані, не підтверджені первинними документами. Податківці теж наполегливо твердять, що «помилкові» ПН і РК до них не потрібно відображати в ПДВ-звітності***.

** Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

*** Детальніше — у консультації «Несолодка парочка: регліміт і помилкові податкові накладні» // «БТ», 2018, № 17-18.

Цими рекомендаціями можна сміливо скористатися, якщо «помилкова» ПН і «анулюючий» РК складені в одному місяці.

У такому разі в ПДВ-декларації відображаєте тільки правильну ПН.

Якщо ж помилку виявили пізно — після 15 числа наступного місяця, то РК доведеться складати наступним місяцем (інакше за несвоєчасну реєстрацію РК, складеного «заднім числом», буде штраф за ст. 1201 ПКУ). А у такому разі в місяці реєстрації РК у платника ПДВ вилізе показник ∑Перевищ. Тобто зменшиться реєстраційний ліміт. Причому податківці не хочуть його коригувати вручну (лист ДФСУ від 22.03.18 р. № 1161/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Якщо розмір реєстраційного ліміту для вас має принципове значення, то на сьогодні єдиний вихід — відобразити в ПДВ-деклараціях і «помилкову» ПН (у ряд. 1.1), і «анулюючий» її РК (у ряд. 7) як реальні операції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі