Теми статей
Обрати теми

Сільгоспбудівлі фізособи: чи буде «нерухомий» податок?

Децюра Сергій, податковий експерт
Чи є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість), будівлі, споруди, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності, якщо вони на праві власності належать фізичній особі?

Нагадаємо, що фізичні особи є платниками податку на нерухомість (п.п. 266.1.1 ПКУ).

Водночас у п.п. 266.2.2 ПКУ наведено перелік об’єктів, які звільнені від оподаткування цим податком. До них віднесено будівлі, споруди сільгосптоваровиробників, які призначені для використання безпосередньо у сільгоспдіяльності (п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ).

На перший погляд здається, що фізособа, яка має сільгоспбудівлі (наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, птахофабрики, зерносховища, теплиці тощо) і використовує їх у своїй діяльності (виробляє за допомогою них сільгосппродукцію) звільняється від сплати податку на нерухомість.

Однак раніше податківці наполягали, що фізособа, яка має у власності будівлі сільгосппризначення (тобто будівлі що згідно з ДК 018-2000 віднесено до клас 1271 «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства») не має права на таке звільнення. Оскільки не є сільгосптоваровиробником (консультація в категорії 106.02 ЗІР ДФСУ, яка діяла до 04.05.18 р.). Пояснювали вони це тим, що у визначенні терміна «сільгоспвиробник», яке наведене у п.п. 14.1.235 ПКУ, згадуються лише юридичні особи.

Фізособи не підпадають під ці критерії (не є юрособами), а тому контролери відмовляли їм у звільненні від «нерухомого» податку.

З таким підходом ми не погоджувалися*. Річ у тому, що визначення, на яке посилаються податківці, стосується виключно платників єдиного податку групи 4. А тому його не можна було застосовувати при визначенні особи, яка має право на звільнення від сплати податку на нерухомість.

* Див. консультацію «Податок на нерухомість: звітуємо за 2015 рік» // «БТ», 2016, № 6.

У широкому ж розумінні поняття «сільськогосподарський товаровиробник» охоплює і фізосіб. На це вказує ст. 1 Закону України «Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001 — 2004 років» від 18.01.01 р. № 2238-III, в якій передбачено, що сільгосптоваровиробником є як фізична, так і юридична особа, яка займається виробництвом сільгосппродукції, переробкою власновиробленої сільгосппродукції та її реалізацією.

Але чекати на те, що податківці зрозуміють свою помилку, довелося довго. Та все ж нарешті справедливість перемогла. Так, нещодавно контролери змінили гнів на милість. У «свіжій» консультації, яка наведена у категорії 106.02 ЗІР ДФСУ (діє з 04.05.18 р. після скасування старих фіскальних роз’яснень), вони, пославшись на вищезгаданий Закон, зазначили, що сільгосптоваровиробниками можуть бути також і фізособи.

Висновки контролерів гарні. Водночас існує одне «але». Податок на нерухомість фізособам нараховують самі податківці. І не зрозуміло, як вони довідаються про те, що фізособа використовує сільгоспбудівлі саме у сільгоспдіяльності.

Цей нюанс податківці не пояснили. На наш погляд, повідомити про це їх має саме фізособа, якій надходить повідомлення-рішення із нарахованим податком за таку нерухомість. Про те, що фізособи мають право звертатися до податківців з метою уточнення нарахування цього податку, прямо говориться у п.п. 266.7.3 ПКУ. На наш погляд, зробити це можна не чекаючи повідомлення- рішення з нарахованим податком (заздалегідь).

Ще один момент, про який податківці нічого не сказали. Як підтвердити, що фізособа саме займається сільгоспдіяльністю. На наш погляд, фізособам, які є підприємцями, наприклад платниками єдиного податку, зробити це буде просто. Отримайте у податківців витяг з реєстру платників єдиного податку, в якому буде зазначено, що ви займаєтесь сільськогосподарською діяльністю, передбаченою КВЕД, — і звільнення у вас у кишені.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі