Теми статей
Обрати теми

Житлові субсидії: нові правила призначення

Децюра Сергій, податковий експерт
Постанова Кабміну від 27.04.18 р. № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022»

Постановою, що коментується, Кабмін виклав у новій редакції Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою Кабміну від 21.10.95 р. № 848. Нове Положення містить чимало нововведень. Давайте коротко розглянемо їх.

1. Табу на субсидії. У новому Положенні розширено перелік випадків, в яких отримати житлову субсидію особа не зможе. Так, отримати субсидію не вдасться, якщо:

1) особа проживає у житловому приміщенні, загальна площа якого перевищує 120 м2 для квартири і 200 м2 для індивідуального будинку;

2) будь-хто із сім’ї має у своєму володінні транспортний засіб, якому не виповнилося з дати випуску 5 років (крім мопеда). Це не стосується безоплатно отриманих автівок чи придбаних на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення;

3) у складі сім’ї є особи, що досягли 18-річного віку, і вони ніде не працюють та не отримують доходи.

Це не стосується тільки осіб, які:

• навчаються за денною формою у навчальних закладах або перебувають на обліку у центрі зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти служби зайнятості;

• отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини чи інші види соцдопомог, наприклад у зв’язку з інвалідністю або по безробіттю.

Увага! Ця заборона тільки говорить, що у сім’ї будуть труднощі з отриманням субсидії (рішення про надання допомоги буде приймати комісія, а до сукупного доходу сім’ї потрапить умовна сума), а не повна заборона на її отримання;

4) будь-хто із членів сім’ї протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії придбав нерухомість, транспорт чи товари/послуги на суму, що перевищує 50 тис. грн.;

5) є заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, прострочена понад два місяці, загальна сума якої перевищує 340 грн.

2. Доходи для отримання субсидії. Також у Положенні перелічено види доходів, що включаються / не включаються до розрахунку доходу, який використовується як орієнтир для встановлення розміру субсидії.

Перелік таких доходів наведено у п. 10 Положення. Наприклад, до сукупного доходу не включаються: частина допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, аліменти, отримані на дітей, доходи від розміщення депозитів, допомога громадських та благодійних організацій, оплата праці членів виборчих комісій тощо.

3. Розмір умовних доходів. Змінено розмір, на який збільшується сукупний дохід сім’ї при отриманні субсидії, у випадку коли один із членів сім’ї не працює (п. 12 Положення). Тепер будуть враховувати 3 (раніше було 2) розміри прожитмінімуму.

Крім того, підвищено умовні доходи членів сім’ї підприємців — платників єдиного податку:

• для групи 1 — 1 мінзарплата (замість двох прожитмінімумів);

• для групи 2 — 2 мінзарплати (замість трьох прожитмінімумів);

• для групи 3 — 3 мінзарплати (замість чотирьох прожитмінімумів).

4. Хто має подати нові документи на субсидію. У п. 13 Положення підкориговано перелік документів, які подає особа для отримання субсидії. Подавати документи за оновленим переліком будуть з 01.05.18 р. сім’ї, у складі яких є:

• особи, які не працюють;

• внутрішньо переміщені особи;

• особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;

• особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);

• особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.

Постанова, що коментується, чинна з 01.05.18 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі