Теми статей
Обрати теми

ДФСУ наполягає: РК до «старих» ПН обов’язково з кодом УКТ ЗЕД

Нестеренко Максим, податковий експерт
Лист ДФСУ від 12.04.18 р. № 1545/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Нагадаємо: до 01.01.17 р. код УКТ ЗЕД був обов’язковим реквізитом тільки тих податкових накладних (ПН), якими оформлялося постачання імпортних або підакцизних товарів. Починаючи з 01.01.17 р. код УКТ ЗЕД став обов’язковим реквізитом для усіх без винятку ПН, складених на постачання товарів, а для послуг цю функцію став виконувати код таких послуг згідно з ДКПП.

Отже, виникла ситуація, коли до 01.01.17 р. було складено (і зареєстровано у ЄРПН) ПН, у якій не зазначено код УКТ ЗЕД. Якщо зараз виникає необхідність скласти до такої ПН розрахунок коригування (РК), то постає запитання: чи потрібно у такому РК зазначати код УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП?

У листі, що коментується, фіскали впевнено заявляють: потрібно. Тобто, на думку контролерів, у РК у цьому випадку будуть зазначатися реквізити, яких немає у ПН, до якої РК складається. Зазначений висновок не є принципово новим.

Однак наскільки на практиці можна застосувати зазначений висновок фіскалів? Численні звернення наших читачів свідчать, що деякий час на практиці він не працював. «Мудра» методологія ЄРПН вимагала, аби в РК рядок ПН, яка коригується, зазначався у точній відповідності до того, як він зазначався у самій ПН. Однак останні звернення свідчать, що методологію ЄРПН, ймовірно, таки підправили. Станом на початок травня 2018 року ЄРПН пропускав на реєстрацію РК з кодом УКТ ЗЕД до ПН, у яких код УКТ ЗЕД зазначено не було.

Тож РК, складені після 01.01.17 р. повинні обов’язково містити код УКТ ЗЕД.

Бо ж якщо код УКТ ЗЕД (або код послуги згідно з ДКПП) не зазначити — РК не зареєструє з іншої причини. ЄРПН у цьому випадку починає «лаятися» і вимагати, аби графа 3.1 або графа 3.3 обов’язково була заповнена. Оскільки наразі зазначений реквізит є обов’язковим для заповнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі