Теми статей
Обрати теми

Заповнення первинних документів: ступінь деталізації законодавством не встановлено

Бобро Анатолій, податковий експерт
Постанова ВСУ від 04.04.18 р. у справі № 810/4751/13-а

Випадки «чіпляння» фіскалів до оформлення первинних документів, на жаль, не рідкість (швидше — правило). За захистом від «наїздів» платнику доводиться звертатись до суду. Одну з таких ситуацій, що розпочалась ще у 2013 році, а остаточно вирішена лише в поточному році (постановою, що коментується), і розглянемо далі. Зауважте, події розвивались ще з часів до споріднення податковоприбуткового та бухгалтерського обліків (утім, у цьому випадку це не важливо).

Передісторія судового розгляду звична. За результатами невиїзної документальної перевірки ТОВ «Б» контролерами прийнято податкове повідомлення-рішення (ППР), якими збільшено суму грошового зобов’язання з податку на прибуток та ПДВ, звісно, з нарахуванням штрафних санкцій. Перевірка здійснювалась стосовно госпоперацій з ТОВ «Ф» (надання послуг з утримання нежитлового приміщення і споруд та прилеглої території), які фіскали розглядають як безтоварні. При цьому вказують на низку (на їх погляд) недоліків первинної документації, а саме:

• немає протоколу погодження ціни, а також умов, на яких прийматимуть якість виконаних робіт;

• неможливо встановити зміст наданих послуг;

• немає в акті здачі-прийняття робіт (надання послуг) відомостей про особу, яка його підписала від замовника;

• немає в рахунку-фактурі відомостей про особу, яка його склала;

• зазначено незрозумілі одиниці вимірювання послуг у рахунку-фактурі та акті здачі-прийняття робіт;

• відсутній строк сплати на підставі договору.

Що приємно: рішення судів як першої, так і апеляційної інстанцій — на користь платника. Не змирившись із поразкою, податківці в касаційній скарзі до ВСУ, крім зазначених вище «недоліків» первинки, посилаються на дані акта про неможливість проведення зустрічної звірки ТОВ «Ф» яке, на їх думку, здійснювало діяльність, пов’язану з наданням податкової вигоди третім особам. Але й на цьому етапі податківці зазнали фіаско. Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги з огляду на таке.

Твердження фіскалів про відсутність госпоперацій, зроблене на підставі акта про неможливість зустрічної звірки контрагента, є помилковим. Такий висновок ВСУ зробив виходячи з аналізу первинних документів за взаємовідносинами сторін та за відсутності у контролерів об’єктивних та підтверджених даних про порушення ТОВ «Б» податкового законодавства. Не надали вони й доказів того, що контрагент (ТОВ «Ф») не був зареєстрований як платник ПДВ, а тому не мав права видавати податкові накладні на постачання товарів (робіт, послуг).

ВСУ відзначає, що з метою податкового обліку госпоперації можуть оформлюватися будь-якими первинними документами, зміст та складення яких відповідає законодавчо установленим вимогам або звичаєвій практиці.

При цьому чітко вказує на принципові моменти:

ступінь деталізації опису госпоперації у первинному документі законодавством не встановлена;

• умовою документального підтвердження операції є можливість на підставі наявних документів зробити висновок про те, що витрати фактично понесені;

• власне відсутність максимальної деталізації виду виконаних послуг та окремих позицій у первинних облікових документах, які не впливають на зміст операції, (!) не перешкоджає прийняттю цих документів до обліку та (!) не є свідченням відсутності виконаних операцій.

Крім того, ВСУ наголошує:

• за своїм економіко-юридичним змістом послуга є діяльністю, результати якої не мають матеріального виразу, а реалізуються та споживаються у процесі її здійснення;

акт наданих послуг з переліком фактично поставлених послуг за напрямами, зазначеними в договорі, (!) є достатнім доказом, що підтверджує факт виконання такої операції.

Отже, платник отримав нарешті остаточну перемогу: постанова, що коментується, оскарженню не підлягає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі