Теми статей
Обрати теми

Передали свердловину в оренду: хто платить ренту за воду

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство має на своїй земельній ділянці артезіанську свердловину. Воду з такої свердловини воно не добуває. Її передано в оренду іншому суб’єкту господарювання. Хто в такому випадку має сплачувати рентну плату за спеціальне використання води?

Нагадаємо, що на сьогодні платниками рентної плати за спецводокористування є тільки первинні водокористувачі (п. 255.1 ПКУ). До їх когорти віднесено суб’єктів господарювання (юрособи, їх відокремлені підрозділи, постійні представництва нерезидентів, а також фізособи-підприємці), які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.

При цьому щоб бути первинним водокористувачем, суб’єкт господарювання повинен мати власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води (ст. 42 ВКУ*).

* Водний кодекс України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР.

Розглядаючи аналогічну ситуацію у листі Офісу ВПП ДФС від 05.05.18 р. № 2023/ІПК/28-10-01-03-11, податківці дійшли висновку, що власник свердловини не буде платником рентної плати за спецводокористування, бо він не видобуває воду із свердловини.

На думку фіскалів, орендодавець у цьому випадку може бути вторинним водокористувачем, якщо отримує воду від постачальника (орендаря) за відповідним договором. А отже, він не вважається платником рентної плати.

На наш погляд, такі висновки податківців дещо передчасні. Наявність у суб’єкта господарювання водозабірного обладнання, зокрема взятого в оренду, і видобування за допомогою нього води із орендованої свердловини не робить з нього платника рентної плати.

Річ у тому, що згідно зі ст. 49 ВКУ щоб особа мала право видобувати воду із свердловини за допомогою водозабірного обладнання, вона має отримати дозвіл на спецводокористування. Без такого дозволу забір води буде неможливий, як і здійснення спеціального водокористування.

Тому, на наш погляд, у цьому випадку первинним водокористувачем, тобто платником рентної плати, буде та особа, яка має такий дозвіл.

Якщо дозвіл на спецводокористування оформлено на орендодавця, то незалежно від того, що воду видобуває орендар за допомогою орендованого чи свого обладнання, платником рентної плати буде саме орендодавець.

Орендар буде платником рентної плати і, відповідно, первинним водокористувачем тільки в тому випадку, якщо переоформить дозвіл на спецводокористування на себе.

Такого ж підходу дотримуються одеські податківці (лист ГУ ДФС у Одеській обл. від 22.02.18 р. № 717/ІПК/15-32-12-05-12). Вони наполягають: апріорі первинним водокористувачем є орендодавець, який має водозабірне обладнання та дозвіл на спецводокористування. Орендар може відповідати визначенню первинного водокористувача відповідно до п. 255.1 ПКУ і стане платником рентної плати, тільки якщо переоформить дозвіл на спецводокористування на себе.

Ще одним аргументом на підтримку позиції, що платником рентної плати є саме власник дозволу на спецводокористування, є те, що інформацію з такого дозволу платник рентної плати використовує для заповнення додатка 5 до декларації з рентної плати. А саме в шапці цього додатка вказують реквізити дозволу та джерело, з якого видобувають воду, а в табличній частині наводять розмір річного ліміту на видобування води (у разі його відсутності податок сплачується за весь обсяг видобутої води у 5-кратному розмірі).

А тому якщо у підприємства відсутній такий дозвіл, то правильно нарахувати рентну плату він не зможе.

Щоб уникнути проблем, ми б радили орендодавцеві отримати на свою адресу консультацію з цього приводу. І діяти так, як скажуть контролери. Така консультація у випадку зміни позиції контролерів хоча б допоможе вам уникнути штрафів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі