Теми статей
Обрати теми

Нові форми податкової накладної та розрахунку коригування

Голенко Олександр, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 17.09.18 р. № 763 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307»

Розпочнемо з найбільш хвилюючого моменту: нові форми податкової накладної (ПН) і розрахунку коригування кількісних та вартісних показників (РК) потрібно буде застосовувати лише тоді, коли набуде чинності основна частина наказу*, що коментується. А саме — з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опублікований). Одночасно набудуть чинності зміни у Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому (разом з попередніми формами ПН і РК) наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307 (далі — Порядок № 1307).

* Про зміни, які повинні набути чинності з 01.01.20 р., поговоримо пізніше.

У формах ПН і РК є три важливі зміни.

1. У реквізитах постачальника (продавця) та одержувача (покупця) разом з індивідуальним податковим номером (ІПН) потрібно буде зазначати «податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта».

Не лякайтеся. Згідно з п. 2.1 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588, податковим номером є:

• код згідно з ЄДРПОУ — для юросіб;

• реєстраційний номер облікової картки платника податків (той же ІПН) — для фізичних осіб (крім підприємців — «релігійних відмовників»).

Причому укладач ПН (РК) — постачальник цей свій реквізит зобов’язаний заповнювати завжди, а реквізит покупця (див. новий абз. четвертий п. 4 Порядку заповнення) — при постачанні товару/послуги платникові ПДВ і при складанні ПН згідно з п. 10 Порядку № 1307 (тобто на постачання, звільнені від ПДВ згідно з п. 197.2, ст. 211, п. 26 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Зрозуміло, цей реквізит не буде заповнюватися в усіх випадках, коли не вимагається заповнювати відомості про одержувача (покупця), а у відповідному реквізиті «індивідуальний податковий номер» ПН (РК) — наводиться умовний ІПН.

2. У табличній частині нової форми ПН (РК) знову з’явиться графа «Сума податку на додану вартість» (у ПН — це гр. 11, у РК — гр. 14). Тобто ПДВ знову виводитиметься за кожним рядком (розділів Б).

Зверніть увагу! Ця графа повинна буде заповнюватися в гривнях з копійками із зазначенням після коми до 6 знака включно (новий п.п. 9 п. 16 Порядку № 1307).

3. У розділі Б форми РК додано нові графи:

• замість колишньої гр. 1 буде дві — 1.1 (для нумерації рядків в самому РК) і 1.2 (для відображення номерів рядків з коригованої ПН або додавання нових рядків у ПН);

• гр. 2 «Причина коригування» розбита на дві — 2.1 «код причини» і 2.2 «№ з/п групи коригування». Умовні коди причин коригування ще повинна оприлюднити на своєму сайті ДФСУ, а розбивати їх на групи в одному РК буде сам платник (див. новий п. 23 Порядку № 1307).

Зверніть увагу на новації в заповненні зведених ПН (п. 11 Порядку № 1307). Тепер у графі «Зведена податкова накладна» потрібно буде зазначати не «безлику» відмітку «Х», а визначений код ознаки:

1 — нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ;

2 — нарахування ПЗ за п. 199.1 ПКУ;

3 — складання зведених ПН «на перевищення мінбази над фактичною ціною» згідно з п. 15 Порядку № 1307 (хоча таку ПН і без того ідентифікує тип причини «15» у відповідному реквізиті, що зазначається згідно з п. 8 Порядку № 1307);

4 — складання зведених «ритмічних» ПН (якщо постачання товарів/послуг, крім операцій за п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, носить безперервний або ритмічний характер) згідно з п. 19 Порядку заповнення (у «ритмічній» ПН на неплатника ПДВ реквізит «податковий номер платника податку…» заповнюватися не буде).

Також у нових пп. 22 і 24 Порядку № 1307 визначено відповідно — як виправляти помилку (що не заважає ідентифікувати операцію) в реквізитах заголовної частини зареєстрованої ПН і як діяти у разі помилкової реєстрації другої («зайвої») ПН на одну й ту ж операцію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі