Теми статей
Обрати теми

Коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства: порушники заплатять більше

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 23.10.18 р. № 32819/7/99-99-12-03-04-17

Для розрахунку податкових зобов’язань із рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин платникам — гірничим підприємствам потрібний (п. 252.16 ПКУ) так званий коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства — Крмпе (див. детальніше в консультації «Рентна плата за надра: як розрахувати податок гірничому підприємству» // «БТ», 2016, № 23).

Ті гірничі підприємства, які чергову регулярну повторну геолого-економічну оцінку запасів корисних копалини ділянки надр, на які їм надані спеціальні дозволи на користування надрами, провели своєчасно, для розрахунку податкових зобов’язань за звітний квартал з рентної плати за користування надрами для видобутку корисних копалин беруть Крмпе прямо з матеріалів такої оцінки.

А ті гірничі підприємства, які строк проведення повторної геолого-економічної оцінки запасів порушили, розраховують свої податкові зобов’язання, застосовуючи умовний «підвищений» Крмпе, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки НБУ, яка діяла у звітному кварталі (п. 252.16 ПКУ).

Щоб уникнути різночитань, ДФСУ регулярно доводить до платників-порушників розраховану нею величину Крмпе за минулий звітний квартал. Скажімо, у минулому II кварталі було простіше, оскільки облікова ставка не змінювалася (див. публікацію «Коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства» // «БТ», 2018, № 34-35). Тому ставку просто множили на 3 (Крмпе = 51 %).

За минулий III квартал 2018 року довелося розрахувати середньозважену облікову ставку (згідно з кількістю днів дії різних її величин):

(17 % х 12 + 17,5 % х 56 + 18 % х 24) : 92 = 17,57 %.

Відповідно за III квартал Крмпе склав 52,71 % (17,57 % х 3).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі