Теми статей
Обрати теми

Книга ФОП у ролі касової

Голенко Олександр, податковий експерт, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Книга обліку доходів (доходів і витрат)* — бухгалтерською мовою це обліковий регістр фізичної особи — підприємця (ФОП), причому часто — єдиний. Контролери бажають бачити в ній не лише податкову, а й касову інформацію. Чи обов’язково записувати в Книгу повну суму готівкових надходжень, чи тільки ту частину, яка потрапляє до складу доходів? І як не помилитися при цьому з оприбуткуванням готівкової виручки?

* Щоб спростити виклад, назвемо її одним словом — Книга.

Оскільки ФОП-братія досить неоднорідна, одразу ж виокремимо з неї тих, кому буде корисною ця стаття. Ви, певно, знаєте, що з точки зору оприбуткування готівки усіх ФОП можна поділити на дві категорії (п. 11 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, далі — Положення № 148):

безРРОшники — серед них ФОП-загальносистемники, які працюють без розрахункових квитанцій (РК) та РРО на підставі ст. 9 Закону про РРО, а також ФОП-єдинники, які мають РРО-імунітет, наданий їм п. 6 ст. 9 цього Закону спільно з п. 296.10 ПКУ (не продають технічно складні товари**, не перевищили 1 млн грн. єдиноподаткового доходу за календарний рік тощо);

** Їх перелік затверджено постановою КМУ від 16.03.17 р. № 231.

РРОшники (до них віднесемо «РК+КОРОшних***», які працюють на підставі ст. 10 Закону про РРО) — це ті ФОП-загальносистемники, які не вписуються в привілеї ст. 9 Закону про РРО, а також ФОП-єдинники, які втратили РРО-імунітет.

*** КОРО — Книга обліку розрахункових операцій.

Так от, ця стаття призначена для першої категорії, тобто для ФОП-безРРОшників. Оскільки вони оприбутковують готівку в Книзі на підставі товарних чеків (квитанцій).

А от ФОП-РРОшники оприбутковують готівку шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків та їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО / занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО. Тож їм описані тут проблеми «до лампочки».

Книга — джерело… чого?

1. Згідно з п. 177.10 ПКУ ФОП-загальносистемники ведуть Книгу (форму і Порядок ведення цієї Книги затверджено наказом Міндоходів від 16.09.13 р. № 481), із назви якої видно, що вона призначена для обліку саме доходів і витрат, а не взагалі сум, що надійшли. При цьому п.п. 2 п. 6 Порядку ведення пропонує відображати в гр. 2 Книги «кошти», зокрема, отримані готівкою.

2. ФОП на ЄП груп 1, 2 і 3, не зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести Книгу (форми і Порядки ведення цієї та наступної Книг затверджено наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 579) згідно з п.п. 296.1.1 ПКУ. Він же пропонує відображати в ній саме отримані доходи. А ось п.п. 3 п. 6 відповідного Порядку ведення хоче, щоб у гр. 2 Книги показували «отриману суму коштів».

3. Ну і нарешті, доля ФОП на ЄП групи 3, зареєстрованих платниками ПДВ, — вести Книгу згідно з п.п. 296.1.2 ПКУ. Причому у гр. 2 розд. ІІ цієї Книги слід теж зазначати «отриману суму коштів» (див. п.п. 3 п. 6 відповідного Порядку ведення).

Як бачите, хоча ПКУ говорить про облік у Книгах саме доходів, Порядки ведення (за конкретними винятками, про які скажемо пізніше) вимагають записувати до Книг виручку ФОП у повному розмірі. Але чи завжди виручка дорівнює доходу?

Не все отримане є доходом

ПДВ. Дивіться: якщо ФОП зареєстрований платником ПДВ, то до «дохідної» гр. 2 Книги він повинен записувати суму отриманої готівкової виручки без ПДВ. Так йому приписують чинити п. 7 «загальносистемного» та п.п. 2 п. 6 «єдиноподатково-ПДВшного» Порядків ведення. Але… Якщо ФОП запише до згаданої графи Книги отриману як виручку готівку не в повному розмірі, а без отриманої в її складі суми ПДВ, то він ризикує наразитися на п’ятикратний штраф за неоприбуткування відповідно до Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95.

Коротше кажучи, від усіх ФОП — платників ПДВ Порядки ведення вимагають записувати до «дохідної» гр. 2 Книги отриману готівкову виручку без ПДВ. А от Положення № 148 пропонує таким ФОП, але безРРОшникам, записувати її повністю, з ПДВ.

У цьому й полягає головна суперечність, яку нам належить розв’язати.

Але перш ніж пропонувати варіант заповнення Книги безРРОшним ФОП, нагадаємо й інші ситуації, коли до доходу ФОП потрапляє не вся сума коштів, отриманих ним від покупців.

«Роздрібний» акциз. Цей податок у Порядках ведення взагалі не згадується. Водночас у п.п. 177.3.1 ПКУ прописано, що у ФОП-загальносистемника «роздрібний» акциз до доходів не включається. У зв’язку з чим податківці рекомендують не записувати його до гр. 2 відповідної Книги у складі виручки (категорія 104.08 ЗІР ДФСУ). А от у ФОП-єдинника сума «роздрібного» акцизу потрапляє до доходів, оскільки в п. 292.11 ПКУ не прописано інше. Саме так до 01.01.17 р. роз’яснювали податківці в категорії 107.04 ЗІР ДФСУ.

Посередницькі суми. Це ще одне питання, що вже всім обридло. На думку фіскалів, ФОП-загальносистемники повинні включати транзитні суми, що отримуються у межах посередницьких договорів (комісійних, агентських, експедирування тощо), до доходу разом з винагородою (категорія 104.04 ЗІР ДФСУ).

Добре хоча б те, що вони визнають: до доходу ФОП-єдинників потрапить тільки винагорода без транзитних сум (п. 292.4 ПКУ; категорія 107.04 ЗІР ДФСУ).

Але ми не будемо тут заводити читачів у нетрі питань визначення доходів ФОП, а повернемося до нашого головного питання.

Що писати до Книги?

Рецепт тут такий: задля убезпечення від причіпок контролерів (бо штраф за неоприбуткування готівки — згадаймо — п’ятикратний) ФОП-безРРОшникам доцільно записувати до Книги повну суму отриманої готівки.

Так само міркують і податківці. Зокрема, у категорії 107.07 ЗІР ДФСУ та листі ДФСУ від 30.08.18 р. № 3765/З/99-99-13-01-02-14/ІПК вони пропонують ФОП-єдиннику записувати до Книги отриману суму повністю, а до декларації з ЄП — тільки комісійну винагороду.

Причому оскільки ФОП не веде бухоблік і Книга для нього — найважливіший обліковий документ, йому самому корисно навести інформацію в ній з максимально можливим рівнем деталізації.

Тим паче, що запис у Книзі він робить лише за підсумками «результативного» дня. Хоча б для того, щоб уникнути помилок при подальшому складанні податкової звітності, ФОП сам зацікавлений на свіжу пам’ять як зафіксувати повну денну суму виручки, так і «розгорнути» її в розрізі складових: ПДВ, «роздрібний» акциз, дохід — не дохід тощо…

До речі, це корисно не лише для безРРОшних ФОП, для яких НБУ, по суті, перетворив Книгу на касову книгу, а й для усіх інших. І не лише для готівки, а й для безготівкових надходжень.

Важливо: «розгортати» отримані від покупців суми, на нашу думку, слід, так би мовити, у межах «дохідної» гр. 2 Книги. Наприклад, за договорами комісії контролери пропонують використовувати для цього гр. 3 (див. лист ДФСУ від 11.05.18 р. № 2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК). Але при аналогічній «арифметиці» рядка ця рекомендація призначенню гр. 3 абсолютно не відповідає. Адже кошти, передані комітентом комісіонерові для виконання договору, — це аж ніяк не «повернення покупцеві». Тим більше, не «туляться» сюди ПДВ, акциз тощо.

Водночас, як конкретно заповнювати гр. 3 Книги, законодавством не встановлено. Тож ніхто не забороняє вам ані заштовхати дані в одну комірку одного рядка зазначеної графи, ані виділити під один запис за підсумками одного робочого дня кілька рядків гр. 2 Книги. Головне в цьому сенсі — прозорість і наочність. При цьому бажано забезпечити, щоб загальна сума грошових коштів, що надійшли, фігурувала б у Книзі окремим записом (числом). І сума, «очищена» від ПДВ (і «роздрібного» акцизу), — теж. Щоб контролери не чіплялися, що, мовляв, порушено Порядки ведення. А в декларацію піде тільки сума оподатковуваного доходу.

І ще одне. Робіть цю саму гр. 2 ширшою — щоб поміщалися більші числа…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі