Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування до заблокованої податкової накладної

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 25.10.18 р. № 4581/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Відразу ж акцентуємо вашу увагу на тому, що в листі, який коментується, говориться не про реєстрацію податкової накладної (ПН) або розрахунку коригування (РК), які вже були складені і направлені на реєстрацію в Єдиний реєстр ПН (ЄРПН), але реєстрація яких була зупинена (їх заблокували). Нагадуємо про це, оскільки ще не вщухли пристрасті з приводу несправедливої позиції податківців: розблоковані ПН/РК слід зареєструвати не пізніше дня їх розблокування. Інакше — штраф (див. консультацію «Розблоковані ПН і штраф за п. 1201.1 ПКУ» // «БТ», 2018, № 42).

Навпаки: у цьому листі йдеться про ситуацію, коли протягом періоду блокування ПН, що коригується, у продавця виникли підстави для складання РК до неї. При цьому, як і у більш ранньому листі ДФСУ від 12.03.18 р. № 955/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, податківці стверджують, що РК до ПН може бути зареєстрований в ЄРПН лише за умови, що початкова ПН вже зареєстрована в ЄРПН. Очевидно, що ця умова — не заборонна норма ПКУ, а лише правило функціонування ЄРПН…

Але при цьому виникає дуже нехороша ситуація.

Податківці абсолютно справедливо помітили, що в ПКУ не передбачено продовження строків реєстрації РК, складених до заблокованих ПН. При цьому штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (п. 1201.1 ПКУ) не застосовуються тільки до заблокованої ПН, а за несвоєчасну реєстрацію РК, складеного до неї, навіть дуже застосовуються!

Виходить, платник ПДВ і радий би зареєструвати РК, складений до заблокованої ПН, але технічно здійснити це він не може. Якщо такий РК він відправить на реєстрацію в ЄРПН, то навіть за наявності достатнього регліміту йому відмовлять.

Виходить, вини платника ПДВ немає, а штраф є…

Якщо в результаті описаної ситуації вас штрафують, то з цим можна (і потрібно) поборотися. Робити це, швидше за все, доведеться в суді. Адже у фіскалів є формальні підстави для застосування цього штрафу. Тому, на жаль, гарантувати позитивний результат не можна.

Звертаємо вашу увагу: у більшості випадків момент виникнення підстав для складання РК до ПН визначається не зовнішніми обставинами (як у ситуації, яку ми згадали спочатку, коли точкою відліку є рішення податківців розблокувати раніше зупинену ПН), а або за рішенням самого постачальника (продавця), або обговорюється з покупцем.

Дивіться: п. 201.10 ПКУ прив’язує закінчення граничного строку реєстрації постачальником ПН і «збільшуючого» РК — до дня їх складання, а реєстрації покупцем «зменшуючого» РК — до дня отримання ним такого РК (зауважимо, що в листі, який коментується, йдеться тільки про «збільшуючий» РК).

При цьому підстави для складання РК перераховані в п. 192.1 ПКУ. Очевидно і те, що події, які відбулися після постачання: зміна вартості (перегляд цін), повернення товарів/послуг або попередніх оплат, а також виправлення помилки, допущеної в коригованій ПН, у більшості ситуацій можуть бути за бажанням постачальника (за узгодженням з покупцем), так би мовити, відкладені на краще. У цій ситуації — до моменту, коли коригована ПН таки буде розблокована. Отже, складання РК теж можна відстрочити.

І тоді вже постачальник складе, так би мовити, штатний РК до ПН, вже зареєстрованоюї в ЄРПН. Й або сам зареєструє такий РК — якщо він «збільшуючий», або направить його покупцеві (щоб його зареєстрував той) — якщо РК «зменшуючий».

При цьому сама реєстраційна процедура відбуватиметься в штатному режимі — без ризику нарватися на штраф за прострочення реєстрації згідно з п. 1201.1 ПКУ, яким зловживають фіскали.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі