Теми статей
Обрати теми

З «молодшої» групи в «старшу»: нюанси визначення ЄП-доходу

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Фізична особа — підприємець (ФОП) — платник єдиного податку групи 2 перейшов у групу 3 з IV кварталу 2018 року. Яким чином він повинен визначити свій дохід? Чи включати йому в дохід IV кварталу дохід, отриманий у минулих періодах (у групі 2)?

У таких платників єдиного податку (ЄП) закономірно виникають два запитання — чи враховувати дохід, отриманий на ЄП у групі 2:

• при визначенні суми податку в декларації, складеній за підсумками року;

• при розрахунку граничної суми доходу за підсумками IV кварталу 2018 року?

Визначаємо розмір податку. У платників ЄП першої — третьої груп дохід визначається за фактом надходження грошей (п. 292.1 ПКУ).

Тому в «перехідних» операціях для ЄП-«перебіжчика» «із низу до верху» жодних труднощів немає. Якщо у такого платника відвантаження товару відбулося під час його перебування в групі 2, а оплата надійшла вже в період роботи в групі 3, йому достатньо відобразити такий дохід у відповідному розділі декларації.

Форма декларації для усіх ФОП — платників ЄП одна (затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 578). Заповнюється вона наростаючим підсумком (п. 296.7 ПКУ).

Тому у платника ЄП, який переходив з групи в групу протягом року, в декларації, складеній за підсумками року, будуть заповнені декілька розділів (консультація в категорії 107.12 ЗІР ДФСУ).

Як результат:

• у ряд. 8 такої декларації буде зазначена загальна сума доходу, отриманого за усі періоди звітного року;

• у ряд. 12 — загальна сума нарахованого податку.

Увага: проте це не та сума податку, яку вам доведеться сплатити до бюджету. Вам ще треба «очистити» такі податкові зобов’язання від даних попередніх періодів поточного року (даних декларації, поданої за підсумками III кварталу).

Для цього в ряд. 13 («Нараховано за попередній звітний (податковий) період») перенесіть дані з ряд. 12 попередньої декларації (у нашому випадку буде заповнена, якщо платник ЄП за підсумками III кварталу перевищив граничний обсяг доходу).

Завдяки цьому до бюджету потрапить податок тільки з того доходу, який отриманий за останній квартал. Сума ЄП, яку залишиться перерахувати до бюджету (різниця між значеннями рядків 12 і 13), буде відображена в ряд. 14 декларації.

Розраховуємо граничний дохід. Щоб мати можливість працювати на ЄП у тій чи іншій групі, суб’єкти господарювання повинні дотримуватися низки вимог, у тому числі не перевищувати протягом календарного року обсяг доходу, встановлений для вибраної ними групи (п. 291.4 ПКУ).

Тому платники ЄП за підсумками кожного кварталу повинні розраховувати загальний обсяг доходу, отриманий ними з початку календарного року. Результат розрахунку вони порівнюють з граничним доходом, встановленим для вибраної ними групи. Якщо гранична сума перевищена — їм доводиться або переходити в «старшу» групу, або йти з ЄП.

Але навіть якщо платник ЄП — порушник перейде в «старшу» групу, життя з чистого аркуша для нього не почнеться. Він, як і раніше, має щокварталу визначати загальний обсяг доходу, отриманий ним з початку календарного року (консультація в категорії 107.05 ЗІР ДФСУ).

А це означає, що з метою визначення гранично допустимого доходу для групи 3 екс-платникові ЄП групи 2 доведеться врахувати не лише дохід, отриманий у IV кварталі 2018 року, але і дохід, отриманий ним у I — III кварталах поточного року.

Увага: навіть якщо ФОП перейшов би на ЄП з IV кварталу 2018 року із загальної системи оподаткування, йому все одно довелося б визначати сумарний дохід, отриманий ним за весь календарний рік (і на загальній системі, і на спрощенці), з метою перебування на ЄП (консультація в категорії 107.04 ЗІР ДФСУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі