Теми статей
Обрати теми

Фіскально змінено Порядок зупинення реєстрації ПН/РК

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова КМУ від 24.10.18 р. № 936 «Про внесення змін до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»

Кабміном змінено процедуру перевірки податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК), що спрямовуються на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Постанова, що коментується, вносить зміни до п. 3 Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 21.02.18 р. № 117 (далі — Порядок № 117). Цей пункт, нагадаємо, встановлює низку ознак (та показників), у разі дотримання яких ПН і РК не потрапляють під моніторинг, що здійснюється для цілей зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Усього цих змін чотири. І жодну з них не можна віднести до позитивних — усі вони спрямовані на «закручування блокувальних гайок».

1. В абзаці першому цього пункту після слів «Податкові накладні / розрахунки коригування» тепер ідуть такі слова у дужках — «(крім розрахунків коригування, складених у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику)».

Тобто під моніторинг тепер потраплятимуть усі РК, складені у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (так звані мінусові РК).

Такі РК реєструє отримувач, якщо він платник ПДВ, а постачальник — якщо отримувач неплатник. Утім, фіскали й до цього іноді зупиняли реєстрацію «мінусових» РК до ПН, які було оформлено на операції з неплатниками*.

* Раніше податківці мотивували таке свавілля тим, що, мовляв, у п.п. 1 п. 3 Порядку № 117 згадуються тільки ПН, складені на неплатників.

Тепер «мінусові» РК, оформлені до будь-яких ПН (як на платників, так і на неплатників), повинні моніторитися — незалежно від обсягів постачання, податкових навантажень та інших ознак, наведених у п. 3 Порядку № 117!!!

2. В абзаці третьому цього пункту після слів «накладних / розрахунках коригування» тепер ідуть такі слова у дужках — «(крім розрахунків коригування, поданих на реєстрацію у місяці, іншому ніж місяць, в якому вони складені)».

Тобто для цілей обчислення «порогових» 500 тис. грн. тепер не повинні враховуватися будь-які РК, що подаються на реєстрацію до ЄРПН не в тому місяці, в якому вони були складені!

Теж вельми неприємний момент, оскільки через це можуть штучно завищуватися обсяги (адже бувають повернення, скасування помилкових ПН та інші подібні ситуації).

У деяких випадках це може негативно вплинути і на нове 50-тисячне обмеження (див. далі).

3. В абзаці третьому цього пункту після слів і цифр «менше 500 тис. гривень» тепер ідуть такі слова і цифри — «за умови, що обсяг постачання товарів/послуг, зазначений в них у поточному місяці за операціями з одним отримувачем — платником податку, не перевищує 50 тис. гривень».

Тепер, навіть коли обсяг постачання поточного місяця у платника не перевищить «порогові» 500 тис. грн., під моніторинг потраплятимуть ПН/РК платника, складені на його контрагента — платника ПДВ, якщо обсяг операцій з таким контрагентом у поточному місяці перевищить (з урахуванням ПН/РК, що подається) 50 тис. грн.!

Це теж дуже неприємна зміна, яка може зачепити багатьох платників.

4. Межу податкового навантаження (показник «D») платника ПДВ, при перевищенні якої ПН/РК не повинні потрапляти під моніторинг, збільшено з 0,03 до 0,05. Нагадаємо, що показник «D», який тепер повинен мати розмір більше 0,05, звільнить ПН/РК платника від моніторингу (і, відповідно, блокування ПН/РК), тільки якщо одночасно показник «Р»** не перевищить у 1,4 раза найбільшу суму ПДВ (проведену через ЄРПН) в одному з 12 попередніх місяців.

** Сума ПДВ у ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, у звітному періоді (з урахуванням поданої ПН/РК).

Звертаємо увагу, що ця постанова вже набрала чинностіз 10 листопада. Коли ж вона почне (а, можливо, вже почала) фактично застосовуватися на практиці, залежить від того, наскільки швидко фіскали внесуть зміни до програмного забезпечення системи електронного адміністрування ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі