Теми статей
Обрати теми

Чи потрібна згода працівника на обробку його персональних даних?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Чи обов’язково зараз при прийнятті працівника на роботу брати від нього заяву — згоду на обробку персональних даних? Розбираємося.

Серед фахівців існує два полярні погляди із цього питання.

Так, деякі фахівці вважають, що роботодавець не зобов’язаний отримувати згоду (дозвіл) працівників на обробку їх персональних даних (ПД) за умови, що ПД використовуються роботодавцем виключно з метою здійснення прав і виконання обов’язків у сфері трудових правовідносин відповідно до закону із забезпеченням відповідного захисту даних. Підстави для такого висновку вони бачать у п. 5 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.10 р. № 2297-VI (далі — Закон № 2297).

Ми дотримуємося обережного підходу. На наш погляд, безпечніше все-таки отримати згоду працівника на обробку його ПД.

Річ у тому, що ч. 6 ст. 6 Закону № 2297 не допускає обробку даних про фізособу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди. Виняток становлять лише випадки, визначені законом, і тільки в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Таким чином, зважаючи на існуючу невизначеність у положеннях нормативно-правових актів, краще все-таки заручитися згодою «новачка» на обробку його ПД.

Зробити це можна одним із двох способів:

• включити відповідний пункт до трудового договору, якщо він укладається в письмовій формі. Нагадаємо: перелік випадків, коли письмова форма трудового договору є обов’язковою, наведений у ст. 24 КЗпП;

• оформити згоду окремим документом. Зразок такого документа наведено на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Зразок згоди на обробку персональних даних

Також не зайвим буде ознайомити працівника під підпис із законодавчими гарантіями у сфері захисту персональних даних. Наведемо (див. рис. 2) примірну форму такого документа.

img 2

Рис. 2. Зразок повідомлення про гарантії у сфері захисту персональних даних

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі