Теми статей
Обрати теми

«Збільшуюча» уточненка та переплата: чи потрібно доплачувати податок на прибуток?

Ольховик Ольга, податковий експерт
За перше півріччя 2018 року підприємство задекларувало прибуток і сплатило нараховану суму податкових зобов’язань. У декларації за 9 місяців відображено збиток, унаслідок чого виникла переплата з податку на прибуток. Зараз виявили помилку — у другому кварталі врахували зайві витрати. Плануємо подати уточнюючу декларацію за перше півріччя разом з виправленою фінансовою звітністю за цей період. Чи потрібно доплачувати податок перед поданням уточненки?

Якщо сума донарахувань не перевищує суму переплати, то доплачувати нічого не потрібно.

Якщо ж сума донарахованих грошових зобов’язань перевищує суми переплати, то сплатити до подання уточненки потрібно тільки суму такого перевищення. Пояснимо чому.

Як ви знаєте, п. 50.1 ПКУ вимагає сплатити податок (разом із «самоштрафом» у розмірі 3 %), донарахований унаслідок виправлення помилки, що занизила суму податкових зобов’язань, ще до подання уточнюючого розрахунку (УР).

Зробити це платник може не тільки шляхом перерахування відповідної суми на рахунок сплати податку.

Згідно з абзацом п’ятим п. 87.1 ПКУ сплату грошових зобов’язань з відповідного податку може бути здійснено також:

• за рахунок надміру сплачених сум такого податку (без заяви платника);

• за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших податків (на підставі відповідної заяви платника);

• за рахунок суми бюджетного відшкодування з ПДВ (на підставі відповідної заяви платника).

Отже, на дату подання уточненки погашення грошових зобов’язань у межах суми наявної переплати відбудеться автоматично.

Але ж п. 50.1 ПКУ вимагає сплатити податок до подання УР, а сплата за рахунок переплати відбудеться тільки у момент його подання. Чи не буде такий платіж вважатися простроченим?

На наш погляд, ні. Адже якщо вважати інакше, то своєчасно сплатити податок, донарахований при самовиправленні, вийде тільки шляхом перерахування коштів (оскільки зарахувати переплату саме до подання УР ніяк не вийде). А це, на наш погляд, обмежує права платника, гарантовані ПКУ.

Та й податківці зазначають, що сплачувати зобов’язання відповідно до поданої звітності за наявності переплати з цього податку не потрібно. Вони погасяться автоматично за рахунок такої переплати (див. категорію 135.04 ЗІР ДФСУ). І жодних винятків для уточнюючої звітності фіскали тут не роблять.

До речі, зверніть увагу: пеня за прострочення сплати вам не загрожує, якщо встигнете подати уточненку у межах 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати зобов’язань за перше півріччя (тобто не пізніше 15.11.18 р.).

І ще врахуйте: повторно додавати фінансову звітність до уточненки за перше півріччя 2018 року не потрібно.

Адже у бухгалтерському обліку «внутрішньорічні» помилки виправляють поточним періодом. Тому фінзвітність не стане помилковою і вносити зміни до неї не доведеться. А фіскали дозволяють не подавати фінансову звітність повторно, якщо її показники виправленню не підлягають (див. категорію 102.23.02 ЗІР ДФСУ).

Водночас вони вважають, що, виправляючи помилку шляхом подання уточненки, платник повинен уточнити не лише помилковий, а й усі подальші періоди, в яких цю помилку не було враховано.

Причина — наростаючий підсумок, через який дані декларацій за ці періоди теж викривлено (див. категорію 102.23.02 ЗІР ДФСУ). Тож виправити вам краще не лише декларацію за півріччя, а й декларацію за 9 місяців 2018 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі