Теми статей
Обрати теми

Рахуємо страховий стаж: підказки від ФСС

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Роз’яснення ФСС у Дніпропетровській області від 12.10.18 р.

Питання правильного розрахунку страхового стажу виникає завжди, коли потрібно розрахувати суму лікарняного. Адже від розміру страхового стажу залежить відсоток оплати лікарняного листа, а також застосування/незастосування спеціальних обмежень у розрахунку лікарняних.

До речі, дані про страховий стаж тепер потрібно заносити і до нової форми Заяви-розрахунку, а саме до графи 21 «Страховий стаж (у повних місяцях) / Загальний» та 22 «Страховий стаж (у повних місяцях) / За останні 12 місяців».

У роз’ясненні, що коментується, фахівці ФСС нагадують нам правила розрахунку страхового.

Давайте розставимо акценти.

1. Нормативка, яку ми повинні використати в процесі підрахунку страхового стажу працівника. Про неї ФСС нагадує невипадково, адже вона змінювалася неодноразово (див. таблицю).

Нормативні документи для підрахунку страхового стажу

Період

Нормативний документ

З 01.07.73 р. до 28.10.98 р.

Правила обчислення безперервного трудового стажу робітників та службовців при призначенні допомоги по державному соціальному страхуванню, затверджених постановою Ради Міністрів СРСР від 13.04.73 р. № 252

З 29.10.98 р. до 27.02.01 р.

Правила обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених постановою КМУ від 19.10.98 р. № 1658 (далі — Правила № 1658)

З 28.02.01 р. до 31.12.10 р.

Стаття 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) у редакції, яка була чинною до 31.12.10 р.

З 01.01.11 р. до 31.12.14 р.

Стаття 7 Закону № 2240, у редакціях, що були чинними з 01.01.11 р. до 31.12.14 р.

З 01.01.15 р.

Стаття 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105), який чинний нині

2. Документальним підтвердженням страхового стажу є:

1) трудова книжка працівника (за періоди роботи застрахованої особи до 01.01.11 р.);

2) дані персоніфікованого обліку (звіти з ЄСВ, Форма ОК-5; Форма ОК-7; додаток 9 «Дані про трудовий та страховий стаж»).

Крім зазначених документів, для підтвердження інших періодів, що входять до страхового стажу, але не відображених у трудовій книжці або в персоніфікованому обліку, додатково включаються періоди:

1) до 27.02.01 р. — дані, зазначені у відповідних документах про періоди проходження служби у Збройних Силах, Нацгвардії, Прикордонних військах, СБУ, внутрішніх військах МВС, військах цивільної оборони та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, а також в органах внутрішніх справ;

2) з 29.10.98 р. — записи в трудовій книжці працівника про призначення допомоги по безробіттю та її припинення або довідка центру зайнятості про періоди виплати допомоги по безробіттю. Періоди отримання допомоги по безробіттю зараховуються до страхового стажу застрахованої особи. Якщо в трудовій книжці працівника є запис від центру зайнятості, але без вказівки про отримання виплат допомоги по безробіттю, то такий період ми не можемо зарахувати до його страхового стажу. Якщо працівник підтвердить факт отримання допомоги по безробіттю довідкою від центру зайнятості про періоди виплати такої допомоги, то страховий стаж за цей період можна зараховувати;

3) відповідна довідка органу Пенсійного фонду, в якій зазначена дата призначення і періоди надання пенсії по інвалідності внаслідок загального захворювання з 2011 року. Річ у тому, що в інформації з Держреєстру, яка надається у вигляді довідок за формами ОК-5, ОК-7, додатка 9 «Дані про трудовий та страховий стаж», не зазначаються факт призначення та періоди виплати пенсії по інвалідності. А на підставі абз. 2 ч. 1 ст. 21 Закону № 1105 та абз. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2240 період отримання пенсії по інвалідності з 2011 року необхідно включати до страхового стажу осіб як період, за який сплачені страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

3. Страховий стаж обчислюється в місяцях. Потрібно сказати, що страховий стаж завжди обчислювався в місяцях (для % оплати лікарняних). Але ФСС нашу увагу в цьому моменті акцентує на періодах починаючи з 01.01.11 р., періоді, коли страховий стаж стали визначати залежно від сплати ЄСВ на підставі даних персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Держреєстру.

Важливо. Тривалість страхового стажу визначається на день настання страхового випадку.

Так, якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків дорівнює або більше мінімального страхового внеску, то такий місяць потрібно зараховувати до страхового стажу як повний. Якщо сплата ЄСВ була меншою мінімального страхового внеску, потрібно здійснювати пропорційне обчислення за формулою, наведеною в ч. 3 ст. 21 Закону № 1105, зараховуючи місяці страхового стажу з коефіцієнтом від 0,01 до 0,99 як неповні. При отриманні декількох таких коефіцієнтів (неповних місяців) за рік їх складають. Від суми, яку отримали в результаті такого складання, ми беремо тільки ціле число, відкидаючи цифри після коми. Це й будуть повні місяці, що зараховуються до страхового стажу працівника.

При цьому врахуйте, що згідно з ч. 4 ст. 21 Закону № 1105 до страхового стажу враховуються періоди починаючи з 1 січня 2016 року, протягом яких особа не підлягала страхуванню (згідно із Законом № 1105), але нею або страхувальником за неї було сплачено ЄСВ відповідно до ст. 4 Закону про ЄСВ. Зокрема, до таких періодів належить період отримання допомоги при народженні дитини. Особа, яка отримує таку допомогу, не підлягає соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Але за неї при цьому сплачується єдиний внесок, що підтверджується даними персоніфікованого обліку застрахованих осіб Держреєстру.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі