Теми статей
Обрати теми

«Компенсуючий» ПДВ за списаною продукцією: лише на витрати «з ПДВ»

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 14.09.18 р. № 4040/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Спочатку нагадаємо, що в ПКУ є дві різні норми, що регулюють порядок визначення бази оподаткування ПДВ для операцій:

п. 188.1постачання, зокрема самостійно виготовлених товарів;

п. 189.1 — згідно з п. 198.5 (зокрема при списанні товарів, що трактується як їх використання в операціях, які не є господарською діяльністю платника).

При цьому в останньому абзаці п. 188.1 ПКУ прямо встановлено, що «у випадках, передбачених ст. 189 цього Кодексу, база оподаткування визначається з урахуванням положень ст. 189 цього Кодексу». Тобто в цілях нарахування ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ застосовується саме п. 189.1 ПКУ, але ніяк не п. 188.1 ПКУ!

Формально в п. 189.1 ПКУ йдеться про товари, так би мовити, взагалі — без поділу їх на покупні і виготовлені самостійно. І кажучи теж взагалі, потрібно визнати, що під визначення «товари» п.п. 14.1.244 ПКУ продукція таки підпадає.

Проте в самому п. 198.5 ПКУ зазначено, що «компенсуюче» нарахування ПДВ стосується тільки тих товарів, які «придбані/виготовлені з ПДВ».

Тому якщо говорити саме про продукцію (як самостійно виготовлений товар), то з першим висновком листа — мовляв, ПДВ нараховується на вартість товарів/послуг, придбаних з ПДВ і використаних на виробництво списаної продукції, — ми згодні.

А другий висновок листа — про нарахування ПДВ виходячи із звичайної ціни списаної продукції — це фіскальна вигадка.

Якщо виробник продукції веде бухоблік, то він зобов’язаний дотримуватися П(С)БО 16 «Витрати», а отже, не може не знати складу собівартості своєї продукції та які конкретно витрати на виробництво списаної продукції ним були понесені «з ПДВ». Ось на них він і нарахує ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі