Теми статей
Обрати теми

«Єдине вікно» на кордоні: спростити і прискорити митні процедури

Голенко Олександр, податковий експерт
Закон України від 06.09.18 р. № 2530-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України»

Головна мета Закону, що коментується, — запровадження механізму «єдиного вікна» на митниці. Тобто спрощення процедур ЗЕД-торгівлі і скорочення втрат часу господарюючими суб’єктами на здійснення процедур оформлення товарів — завдяки тому, що підприємство/декларант через «єдине вікно» подає один раз в електронній формі уніфікований набір відомостей, які повинні використовуватися усіма контролюючими органами при проведенні відповідних митних процедур оформлення товарів і транспортних засобів.

Зауважимо, що чисто декларативно принцип «єдиного вікна» був присутнім у ст. 319 Митного кодексу України й раніше, але реально він не працював через відсутність необхідної регламентації в інших профільних нормативно-правових актах.

Ухваленням Закону виконано міжнародні зобов’язання у межах Світової організації торгівлі.

Закон гармонізує назви і зміст діючих видів прикордонного контролю товарів, що ввозяться, і транспортних засобів з європейською практикою, зводячи останні до:

• митного контролю ДФСУ;

• прикордонного контролю Державної прикордонної служби;

• ветеринарно-санітарного, фітосанітарного та держконтролю за додержанням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження заново створеною Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Колишні функції екоінспекції перерозподілені між митниками та прикордонниками.

Звертає на себе увагу встановлення конкретних стислих строків на виконання контрольних процедур.

Важливо: протягом 180 днів з дня набуття чинності Законом буде виключена необхідність надання документів офлайн у паперовій формі, для чого запрацює єдиний державний інформаційний веб-портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі».

Відповідний порядок взаємодії між декларантами (їх представниками) і контролюючими/дозвільними органами у межах механізму «єдиного вікна» ще повинен затвердити Кабмін.

Почекаємо…

Показово: ДФСУ зобов’язана визначити конкретні види товарів, переміщення яких через кордон у відповідному напрямі заборонене, і розмістити їх коди УКТ ЗЕД як на своєму веб-сайті, так і на зазначеному веб-порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі».

До речі, випуск у вільний обіг видавничої продукції, що має походження або виготовлена в країні-агресорі (Росії), можливий буде тільки з окремого дозволу Мінінформполітики.

Взагалі про «глобальний» характер Закону свідчить той факт, що відповідні зміни вносяться ним відразу в тридцять п’ять законодавчих актів! Тому прокоментувати у цій статті кожне з них нереально…

Зверніть увагу: Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування (на момент підготовки цього матеріалу не опублікований).

На завершення зауважимо, що, за давньою звичкою законодавця, він причепив до Закону, звісно ж, потрібну, але абсолютно непрофільну норму: «попутно» вирішено (у п. 166.3 ПКУ) питання надання податкової знижки з ПДФО внутрішньо переміщеним особам за сплачуваною ними орендною платою за договором оренди житла (квартири, будинку).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі