Теми статей
Обрати теми

Жінка-ФОП іде в декрет: запитання продовжуються

Савченко Олена, налоговый эксперт
Нещодавно в консультації «ФОП і декретні: відповідаємо на ваші запитання» // «БТ», 2018, № 37 ми з’ясовували, що потрібно жінці-ФОП, щоб отримати допомогу з ФСС. З урахуванням того, що порядок отримання допомоги з ФСС зазнав змін, є декілька моментів, які потребують уточнення. А заразом відповімо ще на деякі запитання читачів.

Чи потрібно жінці-ФОП, яка планує піти у декретну відпустку, подавати Повідомлення про проведення виплати?

Так, це потрібно обов’язково. Після того як Заяву-розрахунок до ФСС подано і допомогу по вагітності та пологах «на себе» отримано, за неї потрібно відзвітувати перед Фондом. Для цього ФОП необхідно, крім усього іншого, подати Повідомлення про проведення виплати.

Зверніть увагу: цей обов’язок установлено з 01.10.18 р.

Строк подання Повідомлення — протягом місяця з дня проведення виплат.

Форма Повідомлення наведена в додатку 2 до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соцстраху від 19.07.18 р. № 12.

А ось із приводу того, чи потрібно подавати Повідомлення, якщо допомога була профінансована на підставі Заяв-розрахунків, поданих до 01.10.18 р., але сама допомога виплачена застрахованим особам 1 жовтня або пізніше, представники ФСС свою офіційну думку ще не сформували.

Швидше за все, Повідомлення потрібно буде подати і в такому випадку. Ми зробили офіційний запит із цієї проблеми і в наступних номерах розберемо всі нюанси подання Повідомлення детальніше.

Якщо жінка-ФОП знялася з реєстрації, а вже потім звертається за допомогою до ФСС, чи має вона право на допомогу по вагітності та пологах?

Допомогу призначають і виплачують, якщо заявник звернувся за її призначенням не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (див. ч. 5 ст. 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV, далі — Закон № 1105).

Тому якщо ФОП пропустив установлений строк надання допомоги, йому мають право відмовити в її призначенні. Якщо звернення за допомогою відбулося в межах цього строку, то вона виплачується обов’язково. Тож сміливо звертайтеся за нею до ФСС. Але тут є нюанс.

Увага: якщо ФОП спочатку зніметься з держреєстрації, а вже потім звернеться за отриманням допомоги, то йому нарахують тільки частину допомоги — за період з початку лікарняного до дня припинення підприємницької діяльності (зняття з держреєстрації). На це є «внутрішнє» розпорядження ФСС, яким керуються органи ФСС на місцях. Йдеться про випадок, коли на момент відкриття листка непрацездатності фізособа перебувала в статусі підприємця.

Якщо ж ФОП знявся з держреєстрації до того, як був відкритий лікарняний, то допомогу саме як підприємець він отримати не зможе. Але зможе отримати допомогу лише як незастрахована особа через соцзабез у меншому розмірі згідно із Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-ХII.

Чи правда, що якщо жінка-ФОП отримає допомогу по вагітності та пологах із ФСС, а потім закриється, то Фонд вимагатиме повернути гроші?

Тут є привід для радості — ви цілком можете знятися з реєстрації відразу після отримання допомоги по вагітності та пологах.

Увага: назад її ніхто не відбере.

На сьогодні представники ФСС уже «спокійно дивляться» на такий перебіг подій. Не потрібно пояснювати, що такий крок дозволяє економити на сплаті «підприємницького» ЄСВ у періоді «декретного простою».

Але якщо ФОП спочатку зніметься з держреєстрації, а вже потім звернеться за отриманням допомоги, то йому нарахують тільки частину допомоги (див. запитання вище).

Якщо жінка-ФОП звертається за допомогою за основним місцем роботи, на підставі якого документа їй нарахують допомогу як ФОП?

Якщо ФОП працює ще й в іншого роботодавця за основним місцем роботи, то в листку непрацездатності в рядку з місцем роботи буде зазначене найменування такого роботодавця. Саме йому ви віддасте оригінал листка непрацездатності, а собі (для призначення декретних як підприємцеві) попросите копію такого лікарняного листа, засвідчену підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи (див. ст. 31 Закону № 1105).

Якщо жінка-ФОП на єдиному податку без найманих працівників планує отримати допомогу по вагітності та пологах із ФСС, чи має право такий ФОП працювати в дні декретної відпустки (приймати надходження на розрахунковий рахунок)?

Жодної заборони в цьому плані не існує. Крім того, ніхто з представників ФСС не контролюватиме ці процеси у ФОП.

Жінці-ФОП нараховано виплату у вигляді допомоги по вагітності та пологах. Після того як гроші надійшли до банку, у ньому заявили, що ФОП повинен заплатити із цієї суми ЄСВ. Як бути в цій ситуації?

Відразу зазначимо, що сплачувати ЄСВ із суми допомоги по вагітності та пологах ФОП не повинен. Швидше за все, у банку відбулося нерозуміння того, що за виплата надійшла на рахунок. Можливо, вони розцінили ці виплати як допомогу по вагітності та пологах, призначену найманому працівникові.

У банк потрібно надати пояснення про те, що ця допомога виплачується вам саме як ФОП, а не найманому працівникові.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі