Теми статей
Обрати теми

«ФОП» у реквізиті ПН «Постачальник (продавець)»

Голенко Олександр, податковий експерт
Покупець відмовляється приймати від ФОП товаросупровідні документи через відсутність у реквізитах постачальника літер «ФОП». А якщо їх зазначити там, то вони автоматично підтягуються до податкової накладної (ПН), де їх зазначати не слід. Що ж робити?

Зауважимо таке.

По-перше, формальної вимоги зазначати в документах, що складає ФОП на товар (не в договорі, а саме в документах — ТТН тощо), перед П. І. Б. ще і ці три літери законодавство не містить.

По-друге, у п.п. «в» п. 201.1 ПКУ обов’язковий реквізит ПН, що оформляється продавцем-ФОП, — це тільки П. І. Б. фізичної особи — платника ПДВ.

Уточнюємо: без «ФОП»…

Інша річ, що, заповнюючи від імені ФОП у типових формах реквізит «Найменування» або «Найменування підприємства», свій підприємницький статус позначати цими літерами доцільно (за аналогією з юрособами).

Очевидно, що описана в запитанні «проблема», як у вас, так і у вашого покупця, — суто технічна. Мабуть, облікові програми не допускають відмінностей між вашим ідентифікатором «найменування контрагента», що включає три літери «ФОП», та вашим ідентифікатором як платника ПДВ, у якому (згідно з ПКУ) цих літер немає.

На щастя, у листі ДФСУ від 21.05.18 р. № 2231/6/99-99-15-03-02-15/ІПК конкретно для вашої ситуації податківці дозволяють у відповідному реквізиті ПН зазначати «ФОП П. І. Б». І це не вважатиметься підставою для неприйняття такої ПН.

До речі, в іншому листі ДФСУ від 05.06.18 р. № 2451/6/99-99-15-03-02-15/ІПК на подібну тему вони визнають основним ідентифікатором платника його ІПН. Мовляв, якщо ІПН зазначено правильно, а в найменуванні припустилися помилки, таку ПН не може бути відхилено при реєстрації.

Обґрунтування — абзац одинадцятий п. 201.10 ПКУ. Крапка.

Якщо ж ваш покупець бажає підстрахуватися — нехай він запросить собі таку саму ІПК. Втім, згідно з абзацом другим п. 201.10 ПКУ для гарантії «збереження» ПК йому достатньо лише ПН, зареєстрованої на нього як на покупця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі