Послуги хостинг-провайдерів: чи є пільга з ПДВ?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. Чи можна використовувати пільговий режим ПДВ (ІТ-пільгу за п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ) хостинг-провайдерам, які забезпечують онлайн-сервіси в мережі Інтернет (надання інфраструктури для розміщення сайтів (хостингу) на веб-вузлах і доступ до інтернет-сайтів)?

З 1 січня 2018 року в «програмному» пільговому п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ чітко прописали, що до програмної продукції належить і доступ до інтернет-сайтів/онлайн-сервісів. Тобто «послуги доступу» до інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів також охоплені пільгою з ПДВ (звільнені від ПДВ).

Але незважаючи на законодавчо закріплену норму, все не так-то просто.

По-перше, у чинному законодавстві немає визначення терміна «онлайн-сервіс». А отже, чітко визначити, які саме послуги пільгуються, достатньо важко, що породжує проблеми із застосування пільги. До речі, в листі ДФСУ від 03.08.18 р. № 3411/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначали, що на Мінекономіки ще Планом заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції України на 2016 рік були покладені зобов’язання розробити проект закону про внесення змін до ЦКУ і Закон України «Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції» від 16.10.12 р. № 5450-VI щодо визначення термінів «програмна продукція», «постачання програмної продукції» та «онлайн-сервіс». Але поки що жодних змін немає.

По-друге, податківці відразу стали фіскалити і звузили межі застосування пільги щодо «доступу до інтернет-ресурсів/онлайн-сервісів». На їхню думку, пільгується не будь-який доступ, а тільки доступ до сайтів/сервісів/інтернет-платформ, скориставшись яким покупець отримує програмну продукцію (її копію). Надання тільки такого доступу потрапляє під ІТ-пільгу (звільняється від ПДВ).

Якщо ж покупець отримує тільки право на користування порталом або онлайн-сервісом без фактичного постачання покупцеві програмної продукції (її копій/екземплярів), то ПДВшної пільги, на думку фіскалів, немає. Тож, за версією податківців, важливо, який доступ надається: «програмний»/«непрограмний». Тобто що отримують за допомогою доступу: програмний продукт чи послуги.

Такі висновки простежуються, зокрема, у листах ДФСУ від 16.05.18 р. № 2185/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і від 11.09.18 р. № 3957/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Хоча потрібно розуміти, що безпосередньо ПКУ не передбачає тих «звужуючих» застережень, про які говорять податківці. Пункт 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ говорить про звільнення «постачань інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів і доступу до них» без жодних додаткових застережень. Тому з податківцями в цьому питанні можна (і потрібно) сперечатися.

Тепер детальніше поглянемо на обкладення ПДВ окремих видів послуг, які можуть надаватися хостинг-провайдерами.

Послуги веб-хостингу. У принципі, послуги веб-хостингу цілком можна віднести до послуг доступу до онлайн-сервісів. У загальному розумінні це послуги з надання дискового простору і каналу зв’язку для розміщення інтернет-сайту. Хостинг-провайдери забезпечують користувача місцем у мережі і безперебійну роботу сайту.

Але у консультаціях фіскали щодо обкладення ПДВ веб-хостингу знову ж таки зазначають (лист ДФСУ від 20.03.18 р. № 1103/6/99-99-15-03-02-15/ІПК), що:

• якщо в результаті постачання послуг хостингу здійснюються будь-які зміни в програмній продукції, то такі операції для цілей ПДВ розглядаються як операції з постачання окремих компонентів (елементів) програмної продукції і не підлягають обкладенню ПДВ на підставі п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ;

• якщо в результаті постачання послуг хостингу не відбувається жодних змін у програмній продукції, такі операції оподатковуються в загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Зверніть увагу: говорячи про послуги веб-хостингу, податківці взагалі не згадують про пільгований «доступ до інтернет-сайтів, онлайн-сервісів». На їхню думку, пільга діє, тільки якщо скористувавшись такими послугами, користувач отримує програмну продукцію (її копію) або відбуваються якісь зміни в програмній продукції.

Увага: у загальному випадку, послуги веб-хостингу як такі не передбачають передачу програмної продукції.

Тому, враховуючи такі роз’яснення фіскалів, застосовувати пільгу до послуг веб-хостингу достатньо ризиковано.

Контролери вбачають у таких послугах щось середнє між послугами у сфері інформатизації і телекомунікаційними послугами. Принаймні вони наполягають, що місце їх постачання визначають за пп. «в» та «д» п. 186.3 ПКУ, тобто воно збігається з місцем реєстрації одержувача.

Послуги веб-хостингу згідно з Класифікатором послуг можна класифікувати під кодом 63.11.

Реєстрація сертифікатів SSL. Сертифікат SSL дозволяє забезпечити безпечне з’єднання між браузером користувача та інтернет-сервером, на який користувач зайшов. Сам собою цей сертифікат не є програмним продуктом. Не вписується він і під криптографічний засіб захисту інформації (що до них відносити, зазначено, зокрема, в Указі Президента України «Про Положення про порядок здійснення криптографічного захисту інформації в Україні» від 22.05.98 р. № 505/98). Та й ураховуючи, що хостинг-провайдери надають саме послуги з реєстрації сертифікатів SSL або взагалі послуги доступу до такої сертифікації, то ПДВ-пільги тут не бачити. Такі послуги обкладаються ПДВ на загальних підставах. Їх теж можна віднести до послуг у сфері інформатизації/телекомунікаційних послуг.

Реєстрація доменного імені. Згідно із п. 1 ст. 1 Закону України «Про телекомунікації» від 18.11.03 р. № 1280-IV домен — частина ієрархічного адресного простору мережі Інтернет, яка має унікальну назву, що її ідентифікує, обслуговується групою серверів доменних імен та централізовано адмініструється. Доменне ім’я або домен — це ім’я сайту.

Реєстрація доменів — процес внесення до реєстру запису про нове доменне ім’я.

Послуги з реєстрації доменного імені/надання доступу до реєстрації доменних імен навряд чи можна віднести до послуг доступу до онлайн-сервісів, тому такі послуги обкладаються ПДВ на загальних підставах (зважаючи на те, як узагалі трактують податківці пільгу щодо послуг доступу).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі