Компенсація за затримку виплати зарплати у жовтні 2018 року

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Індекс споживчих цін за вересень 2018 року склав 101,9 %. Як він вплинув на коефіцієнти компенсації при виплаті зарплатних боргів у жовтні 2018 року, розповімо в нашій консультації.

Основні правила компенсації

Компенсувати втрату доходів працівникові ви повинні тоді, коли затримуєте виплату заробітної плати на один і більше календарних місяців. Тобто розраховувати і нараховувати компенсацію зобов’язані тільки ті роботодавці, які несвоєчасно виплачують зарплату своїм працівникам.

Зверніть увагу! Не підлягають компенсації доходи, які нараховані в натуральній формі, мають разовий характер, своєчасно не отримані з вини самого працівника.

Не нараховують компенсацію і в тому випадку, якщо в місяці виплати заборгованості із зарплати індекс споживчих цін наростаючим підсумком не перевищив 100 %.

Для розрахунку суми компенсації (К) застосовуйте таку формулу:

К = ЗПчист х (Iі х Iі + 1 х … х In х 100 - 100) : 100,

де ЗПчист — виплачувана «чиста» заробітна плата, не виплачена в строк не з вини працівника;

Iі — індекс інфляції місяця, що йде за місяцем нарахування зарплати (коефіцієнт);

In — індекс інфляції місяця перед місяцем виплати заборгованості (коефіцієнт). За вересень 2018 року він склав 101,9 % (коефіцієнт — 1,019).

Щоб ви швидко розрахували суму компенсації, в таблиці нижче ми навели величини приросту індексів споживчих цін.

Приріст індексу споживчих цін за період невиплати доходу, виплачуваного в жовтні 2018 року, %

img 1

Як користуватися таблицею

1. На перетині рядка з назвою місяця нарахування зарплати і графи з відповідним роком знайдіть відсоток — це величина з формули (Iі х Iі + 1 х … х In х 100 - 100).

2. На цей відсоток помножте суму заборгованості із зарплати, яку виплачуєте в жовтні 2018 року (показник ЗПчист), і розділіть на 100. Отримайте суму компенсації (показник К), яку нараховуєте і виплачуєте в жовтні 2018 року.

Приклад. У жовтні 2018 року працівникові виплачують зарплату за травень 2018 року в сумі 3220 грн. (сума на руки). Приріст індексу для розрахунку суми компенсації знаходите на перетині рядка «Травень» і графи «2018» — це 1,2 %. Сума компенсації складе 38,64 грн. (3220 х 1,2 : 100).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі