«Танці» навколо посади «бухгалтер (з дипломом магістра)»

Савченко Олена, налоговый эксперт
Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.10 р. № 327, продовжує купатися в променях слави, провиною чому нещодавній апґрейд таблиці 5 ЄСВ-звіту за формою № Д4. Сьогодні нас цікавитиме професійна назва роботи / назва посади «бухгалтер (з дипломом магістра)». Як виявилося, усе не так просто, як може здатися на перший погляд.

Чи можна прибрати дужки?

Чи можна в назві посади опустити слова в дужках і написати просто «бухгалтер»?

Відповідь: ні, у цьому випадку «відкидати» дужки не можна.

У дужках може визначатися:

• складова професійної назви (наприклад, «помічник керівника підприємства (установи, організації)»);

• вид економічної діяльності або напрям використання професійної назви (наприклад, «головний інженер (промисловість)»);

• загальноприйнятий іншомовний синонім професійної назви, який може використовуватися як самостійна або альтернативна назва (наприклад, «чистильник приміщень (клінер)»);

• споріднена (однотипна) професійна назва, яка може застосовуватися роботодавцями окремо в межах цієї класифікаційної групи (наприклад, «завідувач (начальник) секретаріату»).

Приклади, як у таких випадках «конструювати» назву посади, ви можете знайти в статті «Класифікатор професій: як ним користуватися» // «БТ», 2018, № 39.

Але річ у тому, що до випадку з професійною назвою «бухгалтер (з дипломом магістра)» код 2411.2 перелічені вище варіанти стосунку не мають. Це цілісна назва професії, яка повинна використовуватися саме із застосуванням дужок.

Глибше зрозуміти відмінність між професіями «бухгалтер (з дипломом магістра)» і «бухгалтер» допоможе Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників.

По суті, він говорить про більш високу кваліфікацію. «Бухгалтер (з дипломом магістра)» — це професіонал, «бухгалтер» — це спеціаліст.

Бухгалтер перетворюється…

Чи потрібно у зв’язку із змінами вимог до диплома бухгалтера робити виправлення в трудовій книжці працівника?

Відповідь: так, виправлення в трудовій книжці зробити потрібно.

Причому не лише в трудовій книжці, але і в інших кадрових документах: особовій картці працівника, штатному розписі.

І тут важливо звернути увагу на такий момент. До 01.11.17 р. в Класифікаторові професійна назва з кодом 2411.2 звучала як «бухгалтер (з дипломом спеціаліста)», а з 01.11.17 р. — «бухгалтер (з дипломом магістра)». Ці зміни пов’язані зі змінами в законодавстві про освіту.

У результаті виходить, що спочатку назва посади була записана правильно — відповідно до актуальної редакції Класифікатора професій. Але зміни в цьому Класифікаторові змушують нас вносити зміни до штатного розпису, посадових інструкцій, трудових книжок працівників та їх особових карток.

Провести такі кадрові зміни для бухгалтерів потрібно було з 01.11.17 р. — дати набрання чинності наказом про зміну Класифікатора професій. А якщо раніше у вас на підприємстві такі зміни не вносилися, то зробити це потрібно зараз.

У який спосіб?

Для цього потрібно видати відповідний наказ (розпорядження). Далі потрібно внести зміни до кадрових документів та трудової книжки працівника.

Алгоритм такий:

• у гр. 1 ставимо черговий номер запису;

• у гр. 2 — дату, з якої потрібно було внести зміни (вважаємо, що потрібно ставити — «01.11.2017 р.»);

• у гр. 3 зазначаємо «назву посади змінено на бухгалтер (з дипломом магістра)»;

• у гр. 4 ставимо дату і номер наказу (розпорядження) роботодавця про зміну назви посади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі