Робітник захворів у відпустці «за свій рахунок»

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник захворів у відпустці без збереження заробітної плати. Чи оплачувати наданий ним лікарняний лист?

Для відповіді на це запитання звернемося до положень п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

У цьому пункті Закону зазначено прямо: допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Проте зазначимо: якщо лікарняний припадає в тому числі і на період, коли працівник уже повинен вийти на роботу, то пропущені через хворобу дні оплачують на загальних підставах. І тут звернемо вашу увагу на два важливі моменти.

Перший. Загалом розрахунковий період, за який визначається «лікарняна» середньоденна зарплата, дорівнює 12 місяцям, які передують місяцю настання страхового випадку. У цій ситуації місяцем настання страхового випадку буде місяць, на який припадає перший день хвороби працівника, зазначений у листку непрацездатності, а не перший день, за який йому будуть нараховані лікарняні.

Припустимо, працівник перебував у відпустці «за свій рахунок» з 27 серпня по 7 вересня 2018 року. З 31 серпня по 10 вересня він хворів, що підтверджує листок непрацездатності. У цьому випадку місяцем настання страхового випадку буде серпень 2018 року.

Розрахунковий період: серпень 2017 — липень 2018 року.

Другий. Відлік перших 5 днів тимчасової непрацездатності розпочинається з першого дня хвороби працівника, зазначеного в листку непрацездатності.

У наведеному нами прикладі перші п’ять днів тимчасової непрацездатності — з 31 серпня по 4 вересня — припали на період відпустки «за свій рахунок».

Отже, їх не оплачують.

З 5 вересня (це 6-й день хвороби) по 10 вересня (останній день хвороби) — це «дні ФСС».

Причому оскільки 5, 6 і 7 вересня припали на період відпустки без збереження зарплати (тобто «за свій рахунок»), то вони оплаті також не підлягають.

Увага: а за період з 8 по 10 вересня допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок ФСС працівникові має бути нарахована.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі