Коли робота понад усе

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівник підприємства після закінчення робочого дня звернувся до медичної установи і йому був відкритий лікарняний лист днем звернення. Як оплатити такий день-«накладку»?

Описана ситуація доволі типова. Погодьтеся, часто трапляється, що працівник захворів після роботи або відпрацював день і дорогою додому отримав травму чи закінчив нічну зміну о 7 годині ранку, прийшов додому і вже звідти викликав лікаря…

Причин для збігу робочого дня і початку періоду хвороби досить багато. Бо в нашому житті часто трапляються такі ось «накладки». У результаті виходить, що у працівника в один і той же день є:

• і відмітка в табелі за відпрацьований день,

• і непрацездатність згідно із записом у лікарняному листі.

Давайте розбиратися, як правильно оплатити цей день.

Оскільки день відпрацьований, за нього, звісно ж, потрібно працівникові нарахувати зарплату.

Що стосується лікарняного, то тут є свої тонкощі. Розпочнемо з того, що будь-якій людині, яка звернулася по медичну допомогу і була визнана непрацездатною, за її згодою (на її прохання) виписується лікарняний лист, що засвідчує цю непрацездатність.

Тобто в загальному випадку лікарняний лист відкривається в день звернення людини за медичною допомогою. Проте особам, які виявилися непрацездатними після закінчення робочого дня, лікарняний лист може видаватися за їх згодою з наступного календарного дня. Про це прямо зазначено в п. 2.6 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455.

У результаті ми маємо два варіанти оформлення лікарняного листа в одній і тій же ситуації.

Перший — працівник повідомив лікаря, що він сьогодні весь день відпрацював і попросив відкрити йому лікарняний з наступного дня.

Другий — працівникові відкритий лікарняний лист днем його звернення до медустанови. При цьому такий день працівник повністю відпрацював.

Головний акцент зробимо на перших п’яти днях хвороби працівника, оплачуваних за рахунок роботодавця.

У першому випадку (лікарняний відкритий з наступного дня) запитань, як рахувати «дні роботодавця», не виникає, оскільки «накладок» робочого часу і лікарняного немає.

А ось якщо ви зіткнулися з другим варіантом — відкриття лікарняного в день, який працівник повністю відпрацював, то замислитися є над чим. Особливості такого лікарняного:

по-перше, в обов’язковому порядку потрібно уважно поставитися до питання правильності оплати дня-«накладки». Адже роботодавець може не помітити «накладку» й оплатити один і той же день двічі — як робочий і як лікарняний. А це, як ви розумієте, неприпустимо;

по-друге, в оплаті перших п’яти днів за рахунок роботодавця.

День-«накладка» йде в облік перших п’яти календарних «днів роботодавця», але оплачується як повністю відпрацьований робочий день. Інші чотири календарні дні з перших п’яти днів непрацездатності оплачуються як лікарняний «за рахунок роботодавця». Далі, починаючи з шостого дня непрацездатності, оплата за лікарняним іде за рахунок коштів ФСС (див. додаток до листа ФСС з ТВП від 17.05.16 р. № 2.4-46-753);

по-третє, дуже уважно визначаємо розрахунковий період для лікарняного з «накладкою», відкритого в останній день місяця.

Наприклад, якщо лікарняний відкритий 31 жовтня 2018 року (день-«накладка») й оплачувати його будуть починаючи з наступного дня — з 1 листопада 2018 року, то розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати є 12 місяців, що передують місяцю початку хвороби, а саме — жовтню. Тобто розрахунковим періодом буде жовтень 2017 року — вересень 2018 року.

На завершення нагадаємо: оплаті підлягають усі календарні дні тимчасової непрацездатності, незалежно від того, на які дні припадає період тимчасової непрацездатності — робочі, неробочі, вихідні або святкові (див. лист ФСС з ТВП від 18.08.16 р. № 2.4-46-1431).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі