Не вжито заходів для розблокування ПН? Чекайте на штраф!

Чи застосовуються штрафні санкції за нереєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкової накладної (ПН) / розрахунку коригування (РК), реєстрацію яких було зупинено і після закінчення 365 днів не вжито заходів, необхідних для прийняття контролюючим органом рішення про їх реєстрацію?

Пунктом 201.1 ПКУ передбачено, що на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти ПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ строк.

Реєстрація ПН та/або РК в ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням відповідних граничних строків:

• для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, — до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

• для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

• для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача — платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, — протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем) (абзаци чотирнадцятий — сімнадцятий п. 201.10 ПКУ).

Відповідно до п. 201.16 ПКУ реєстрація ПН/РК в ЄРПН може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Порядком зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженим постановою КМУ від 21.02.18 р. № 117 (далі — Порядок № 117).

У квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК зазначається, зокрема, пропозиція щодо надання платником податку пояснень та копій документів, необхідних для прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН (п. 13 Порядку № 117). Такі письмові пояснення та копії документів платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у ПН/РК.

Якщо платником податку протягом 365 календарних днів не подано документів, зазначених у п. 14 Порядку № 117, комісіями контролюючих органів відповідно до п. 21 Порядку № 117 приймаються рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН. У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН згідно з п. 201.16 ПКУ штрафні санкції, передбачені п. 1201.2 ПКУ, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК.

Таким чином: якщо по ПН/РК, реєстрацію в ЄРПН яких було зупинено і протягом 365 календарних днів платником податків не вжито заходів, необхідні для прийняття контролюючим органом рішення про їх реєстрацію, проте контролюючим органом після закінчення 365 днів за результатами проведеної перевірки виявлено факт здійсненої операції постачання без реєстрації ПН/РК в ЄРПН, до такого платника податків застосовуються штрафні санкції, визначені п. 1201.2 ПКУ.

Зерніть увагу: щоб застосувати штрафи, контролери повинні встановити факт здійснення операції (тобто провести виїзну перевірку). Сам факт, що платник не подав «розблокувальні» документи, не може бути підставою для застосування штрафів за нереєстрацію ПН. Отже, якщо ПН була відправлена на реєстрацію в ЄРПН, а відповідного їй факту постачання не було — тобто та ПН була складена помилково («зайва ПН») — підстав для цього штрафу немає.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.27

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі