Теми статей
Обрати теми

РРО-революція від Мінфіну

Голенко Олександр, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 20.09.18 р. № 773 «Про затвердження Змін до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій <…>, Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, Порядку опломбування реєстраторів розрахункових операцій»

Зміни щодо валютників не розглядаємо.

Новації розподілені п. 3 наказу на дві категорії:

• одні вже діють з 01.10.18 р. — дати набуття чинності наказом, що коментується (і опломбувальні новації теж);

• інші запрацюють у майбутньому — разом із двома створюваними (електронними) реєстрами (відповідно — реєстраторів розрахункових операцій (РРО) і центрів сервісного обслуговування РРО).

Зосередимося на найголовніших діючих новаціях Порядку реєстрації та застосування РРО, які застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547 (далі — Порядок РРО), і Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок (РК), книг обліку розрахункових операцій (КОРО), затвердженого тим же наказом (далі — Порядок КОРО).

1. У КОРО не треба підклеювати роздруковані Z-звіти (виключений абзац третій п. 6 гл. 4 розд. II Порядку КОРО).

Увага: це не означає відміни обов’язку друкувати на РРО Х- та Z-звіти (п. 9 ст. 3 Закону про РРО). Цього вимагають колишні абзаци десятий (став восьмим) і п’ятнадцятий (став тринадцятим) п. 4 розд. III Порядку РРО. Суб’єкт повинен забезпечити зберігання (у пам’яті РРО?) денних Z-звітів в електронній формі протягом терміну, встановленого для податкової первинки в п. 44.3 ПКУ (1095 днів).

2. У розд. 4 КОРО на РРО не треба вести облік ремонтів і т. д. (виключений абзац шостий п. 6 гл. 4 розд. II Порядку КОРО).

Затверджена нова форма КОРО на РРО (і КОРО на суб’єкт теж), але... Згідно з п. 3 наказу виходить, що ця новація чомусь потрапила у «відкладену» категорію. Але це не проблема, оскільки і в нинішній формі КОРО на РРО (розділи 1 і 4) ніхто не заважає НЕ підклеювати Z-звіти і НЕ записувати ремонти… І, на щастя, Мінфін не забув прописати в п. 4 наказу дозвіл суб’єктам використовувати стару форму, поки КОРО на РРО не закінчиться або ж її реєстрація не буде скасована.

До речі, головна новація в Порядку опломбування реєстраторів розрахункових операцій (затвердженому тим самим наказом) — центри сервісного обслуговування тепер про укладення, зміну, розірвання договору з суб’єктом і ремонти зобов’язані надсилати податківцям повідомлення в електронній (новозатвердженій) формі.

3. Суб’єкт може прийняти рішення про те, що:

• при поломці основного РРО до включення резервного та/або

• відключенні електроенергії

розрахункові операції проводитися НЕ БУДУТЬ (взагалі), і затвердити таке рішення наказом.

Якщо такий суб’єкт подасть податківцям відповідну заяву (з додаванням копії наказу та зазначенням про це в п. 9 заяви — див. п. 5 наказу), то в його реєстраційному свідоцтві на РРО вони напишуть: «Книга ОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється» і згідно з (новим) абзацом п’ятим п. 2 розд. III Порядку РРО та п. 1 гл. 1 розд. II Порядку КОРО він може за власним бажанням ні КОРО (ні РК) не реєструвати, скасувати їх реєстрацію (абзац перший п. 1 гл. 3 розд. II Порядку КОРО), тобто не мати і не вести їх! Очевидно, цим варіантом не зможуть скористатися РРОшні відокремлені підрозділи та фізособи-підприємці, у яких немає касової книги (для них п. 11 «касового» Положення, затвердженого постановою правління НБУ від 29.12.17 р. № 148, визнає оприбуткуванням готівкової виручки саме її запис у КОРО). Але такий суб’єкт може зареєструвати тільки КОРО і вести її (треба розуміти — тільки розд. 2).

Про реєстрацію кожного РРО і її відміну потрібно повідомляти податківців за формою № 20-ОПП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі