Теми статей
Обрати теми

Повернення дарованої нерухомості загрожує дарувальникові сплатою ПДФО і ВЗ

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 09.10.18 р. № 4366/Т/99-99-13-02-03-14/ІПК

У листі, що коментується, податківці стверджують, що в результаті повернення дарувальникові об’єкта нерухомості у зв’язку з розірванням за згодою сторін відповідного договору дарування між фізичними особами виникають податкові наслідки у вигляді обкладення ПДФО і військового збору (ВЗ). Причому, по-перше, у будь-якому випадку, а по-друге — хоча про це в листі прямо і не сказано — фактично в обох сторін (адже в обдаровуваного — у певних випадках, про які скажемо нижче, — ці наслідки виникли на етапі отримання дарунка).

Це виглядає несправедливо, оскільки таке повернення дарунка дарувальникові схоже на так звану реституцію: сторони залишилися «при своїх»…

Передусім звернемо вашу увагу: очевидно, що цей лист має бути «дублем» консультації з категорії 103.02 ЗІР ДФСУ, в якій надана відповідь на запитання: «чи обкладається ПДФО дохід у вигляді дарунка, отриманий фізособою-резидентом від фізособи-резидента, яка не є членом сім’ї першого/другого ступеня, якщо договір дарування розірваний наступного року?».

Як бачите, ми навмисно виділили два моменти, які автори листа пропустили, через що його висновки стали набагато жорсткішими, ніж у згаданій консультації…

Говорячи конкретніше, у консультації — яка, до речі, має загальніший характер, тобто стосується не лише нерухомого майна, — зроблений такий висновок: «якщо дарунок був прийнятий обдаровуваним і не повернений у звітному році, дохід у вигляді дарунка, отриманий фізособою-резидентом від фізособи-резидента, яка не є членом сім’ї першого/другого ступеня, у разі розірвання договору дарування наступного року, обкладається за ставкою 5 %».

Зауважимо, що це давня позиція податківців, тільки в попередній редакції аналогічної консультації (була чинною до 25.03.17 р.) йшлося про необкладення повернення дарунка «до закінчення звітного року».

Нагадаємо, що права на нерухоме майно підлягають держреєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно — див. Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.04 р. № 1952-IV як, власне, і відповідні угоди з ним — див. ч. 1 ст. 182; ч. 1 ст. 210 ЦКУ, а право на таке майно виникає тільки з дня держреєстрації — див. ч. 4 ст. 334 ЦКУ.

Важливо: якщо говорити саме про нерухоме майно, то, як видно з іншої консультації з категорії 103.02 ЗІР ДФСУ (яка стосується розірвання договору купівлі-продажу нерухомості), і листа, що коментується, додаткову угоду про розірвання первинного договору податківці розглядають як самостійний договір.

Зауважимо: якщо таку думку вони намагаються аргументувати посиланням на ч. 1 ст. 654 ЦКУ, яка вимагає, щоб розірвання договору здійснювалося в такій же формі, як і договір, який розривається, то вони перекручують.

Із цієї вимоги випливає лише те, що додаткова угода має бути складена у письмовій формі і нотаріально посвідчена (ч. 2 ст. 719 ЦКУ).

Ще нагадаємо, що ст. 727 ЦКУ регламентує ситуації, коли дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування (і повернення дарунка) в односторонньому порядку.

Інша річ, що прив’язка податківців до кінця календарного року має певний «податковий» сенс: адже якщо на таку дату договір дарування розірваний не був, то це означає, що об’єкт дарування залишався у власності обдарованої особи, тобто підлягав включенню до декларації такої фізособи і за відомих умов — відповідному оподаткуванню. І навіть якщо наступного року договір дарування буде розірваний і дарунок повернений — порядок обкладення ПДФО і ВЗ не має «заднього ходу»…

Висновок: фіскальну позицію податківців, безумовно, враховувати потрібно. Адже «зворотна реєстрація» нерухомості пов’язана з витратами.

Не варто погіршувати ситуацію ще, і якщо не йдеться про розірвання договору дарування нерухомості за ініціативою дарувальника, сторонам краще зайвий раз остерегтися «до того»…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі