Теми статей
Обрати теми

Експорт олійних культур сільгоспвиробниками: ПДВ — за ставкою 0 %

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Закон України від 22.05.18 р. № 2440-VIII «Про внесення зміни до підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України <…>»

Нагадаємо. Ще на початку 2018 року в ПКУ з’явилася норма, яка передбачає звільнення від оподаткування ПДВ експорту (п. 63 підрозд. 2 розд. XX ПКУ):

• з 01.09.18 р. по 31.12.21 р. — соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД);

• з 01.01.20 р. по 31.12.21 р. — насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД).

Хоча тут і йдеться про запровадження пільги, але для експортерів це обернеться чималими фінансовими втратами. Бо таке «звільнення» означає позбавлення права застосувати нульову ставку ПДВ і необхідність нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань з ПДВ за покупками, призначеними для використання в таких «пільгових» експортних операціях (п. 198.5 ПКУ).

Закон, що коментується, передбачає індульгенцію від такого «експортного» звільнення для сігоспвиробників, які експортують власно вирощену продукцію.

Тобто звільнення від ПДВ, передбачене у п. 63 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, не поширюється на операції з вивезення за межі митної території України сільгосппідприємствами — виробниками соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку, вирощених ними на землях сільгосппризначення, які перебувають у власності таких товаровиробників чи в їх постійному користуванні або використовуються ними на правах оренди (суборенди) чи емфітевзису.

Таким чином, експорт олійних культур сільгоспвиробниками, як і раніше, оподатковується ПДВ за нульовою ставкою.

Закон, що коментується, чинний з 01.09.18 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі