Теми статей
Обрати теми

Антирейдерський земельний закон, або Впорядкування користування масивом земель

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Закон України від 10.07.18 р. № 2498-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні»

Закон, що коментується, має створити ефективні механізми використання масивів земель сільськогосподарського призначення.

Для того щоб «індивідуали», які вирішили самостійно обробляти земельну ділянку, розташовану у масиві земель, «комфортно» ними користуватись, передбачено можливість обміну (міни) земельними ділянками (ст. 371 Земельного кодексу України від 25.10.01 р. № 2768-III). Обмінятись земділянками, розташованими в одному масиві сільгоспземель, зможуть як землевласники, так і орендарі (на строк дії договору оренди).

Особа, якій належить право користування істотною частиною масиву земель (не менше ніж 75 %), отримає право орендувати інші земділянки, розташовані у такому масиві.

Крім того, землі державної чи комунальної власності під польовими дорогами (крім польових доріг, що обмежують масив) передаються в оренду без проведення земельних торгів власникам та/або користувачам земельних ділянок, суміжних із земельними ділянками під такими польовими дорогами. Строк оренди таких земельних ділянок становить 7 років.

У Законі України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 05.06.03 р. № 899-IV встановлено строк — до 01.01.25 р., протягом якого власники невитребуваних земельних ділянок чи їх спадкоємці мають оформити право власності на землю. Після цієї дати вважатиметься, що вони відмовився від одержання земельної ділянки.

Закон, що коментується, набере чинності з 01.01.19 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі