Теми статей
Обрати теми

Компенсація шкоди для єдинника: оподатковувати чи ні?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство на єдиному податку (без ПДВ) отримало компенсацію від перевізника в розмірі 50 % вартості пошкодженого товару. Підкажіть, чи потрібно оподатковувати цю суму єдиним податком?

Так, грошова компенсація за пошкодження товару, отримана підприємством-єдинником, підлягає оподаткуванню єдиним податком. Обґрунтування цьому таке.

Згідно з п.п. 2 п. 292.1 ПКУ єдиним податком оподатковується будь-який дохід, отриманий підприємством-єдинником у грошовій формі. При цьому визначення доходу в єдиноподатковому розділі ПКУ відсутнє. А загальне визначення з п.п. 14.1.54 ПКУ відповіді на запитання, що цікавить нас, не надає. Ситуацію трохи прояснює п. 292.13 ПКУ, в якому зазначено, що підприємства-єдинники на групі 3 визначають дохід на підставі даних бухгалтерського обліку. При цьому перелік доходів, які не оподатковуються єдиним податком, наведений у п. 292.11 ПКУ. Про компенсацію заподіяної шкоди там жодного слова.

Виходить, для підприємства сума отриманої компенсації (як і будь-яке інше грошове надходження, не згадане в п. 292.11 ПКУ) вважається доходом для цілей оподаткування єдиним податком, якщо вона є доходом згідно з правилами бухгалтерського обліку.

На такому підході наполягають і податківці. Так, у листі ГУ ДФС у Донецькій області від 08.09.17 р. № 1868/ІПК/05-99-12-04-14 вони говорять: доходом підприємства-єдинника є все, що призводить до збільшення власного капіталу, окрім внесків його засновників/учасників до статутного капіталу. Загалом, так само, як і в бухгалтерському обліку.

А в бухгалтерському обліку сума шкоди, визнана боржником, — однозначно дохід. Тож єдиним податком суму отриманого від перевізника відшкодування підприємство повинне оподаткувати. Щоправда, на відміну від бухгалтерських правил визнання доходу, єдиноподаткові зобов’язання виникнуть тільки на дату надходження коштів платнику (п. 292.6 ПКУ).

Зверніть увагу: згідно з п. 292.15 ПКУ дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду, не враховується при визначенні обсягу доходу, що дає право суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування в наступному податковому звітному періоді.

Тобто при підрахунку суми доходу з метою порівняння його з максимально допустимою для єдинника величиною (для третьогрупника вона складає 5 млн грн.) слід розрізняти компенсацію за пошкодження товару, отриману в добровільному порядку (на підставі досягнутих домовленостей) і таку ж компенсацію, отриману на підставі рішення суду. Перша збільшить дохід єдинника, друга — ні.

Але! Для цілей оподаткування єдиним податком немає жодної різниці, в якому порядку стягнуто відшкодування. Воно підлягає оподаткуванню єдиним податком у будь-якому випадку. Так, у роз’ясненні з підкатегорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ податківці говорять: якщо юридична особа — єдинник отримує суму коштів як компенсацію (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні періоди, така сума включається до складу доходу для цілей оподаткування єдиним податком, але не враховується при визначенні обсягу доходу для надання права зареєструватися та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Хоча, заради справедливості, зазначимо й про інше роз’яснення з цієї ж категорії. У ньому зазначено, що повернена за рішенням суду компенсація витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, судового збору і державного мита не включається до доходу підприємства-єдинника. При цьому фіскали посилаються на п. 292.15 ПКУ і жодних застережень з приводу мети визначення доходу не роблять.

Щоправда, особливо покладатися на це лояльне роз’яснення ми б не стали.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі