Теми статей
Обрати теми

Відшкодування шкоди здоров’ю не обкладається ПДФО

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Постанова ВС від 25.07.18 р. у справі № 180/683/13-ц

Суть спору. Ситуація схожа на описану в попередній консультації («Виплати працівникові за рішенням суду: «чистими» чи «грязними»?»), тільки тут йдеться про стягнення з підприємства суми моральної шкоди на користь фізособи.

Позиція підприємства. Воно діяло на підставі письмової податкової консультації ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області від 20.03.14 р. № 1630/10/04-36-17-01-16, із якої вбачається, що суми відшкодування матеріальної або немайнової (моральної шкоди), які відшкодовуються громадянину, є доходом громадянина і підлягають оподаткуванню на загальних підставах за ставками, визначеними п. 167.1 ПКУ.

Позиція фізособи. Громадянин звернувся до суду і просить визнати неправомірною бездіяльність держвиконавця, який не виконав рішення суду в повному обсязі (у частині ПДФО, сплаченого до бюджету).

Позиція суду. Суди усіх інстанцій, включаючи і Верховний Суд, дійшли висновку про те, що оскільки виконується рішення суду про стягнення на користь потерпілого відшкодування моральної шкоди, спричиненої нанесенням шкоди здоров’ю, то стягнута сума не підлягає оподаткуванню.

Їх аргументи такі. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю (п.п. «а» п.п. 164.2.14 ПКУ).

Коментар редакції. При вирішенні цього спору суд справедливо орієнтується не на те, як названо суму, що виплачується громадянину, у рішенні суду «моральна шкода». А пов’язує звільнення від оподаткування із встановленням судом факту нанесення шкоди життю та здоров’ю фізособи. Тобто за принципом:

• була шкода життю та здоров’ю — ПДФО не потрібно утримувати з моральної шкоди;

• якщо не було — доведеться оподатковувати таку виплату.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі