Теми статей
Обрати теми

«ПриРРОшний» сейф і «службова видача»

Голенко Олександр, податковий експерт
Чи можна в магазині поряд із РРО поставити сейф і протягом дня перекладати туди виручку зі скриньки РРО? Чи треба такі суми проводити як «службову видачу»?

Такий сейф на місці проведення розрахунків законодавство не забороняє. При переміщенні грошових коштів зі скриньки РРО до такого сейфа операцію «службова видача» не проводять.

Тепер детальніше.

Спочатку про сейф. Незважаючи на мовчання законодавця щодо правомірності встановлення на місці проведення розрахунків «приРРОшного» сейфа, у цьому тепер ніхто не сумнівається. Завдяки, до речі, податківцям (див. категорію 109.02 ЗІР ДФСУ), які при цьому вимагають, щоб:

а) загальна сума виручки на місці проведення розрахунків (скринька РРО + «приРРОшний» сейф) відповідала показнику денного звіту РРО;

б) у сейфі (і, звісно, у скриньці РРО) зберігалася тільки виручка від реалізації із застосуванням РРО;

в) усе це було прописано в наказі по підприємству (тобто у порядку оприбуткування готівки).

Що ж до запитання, чи супроводжувати перекладання виручки зі скриньки РРО до сейфа роздрукуванням чека «службової видачі», то на нього нещодавно відповідали податківці (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 28, с. 35). Прямо не відповіли, але побіжно написали, мовляв, приналежність готівки в «приРРОшному» сейфі підтверджується «документом, надрукованим РРО за допомогою операції «службова видача»…

Підкреслимо: вимоги при перекладанні виручки друкувати чек «службової видачі» там начебто й немає. Та й бути не могло, оскільки в п. 6 розд. III Порядку реєстрації і застосування РРО* зазначено, що з використанням цієї операції реєструється через РРО видача готівки саме «з місця проведення розрахунків» — якщо тільки така видача не пов’язана з проведенням розрахункових операцій.

* Затверджений наказом Мінфіну «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» від 14.06.16 р. № 547.

А «приРРОшний» сейф знаходиться на місці проведення розрахунків.

Очевидно, що обговорювана публікація відображає наслідки неодноразової зміни позиції податківців з головного питання — чи можна взагалі встановлювати сейф на місці проведення розрахунків, щоб перекладати до нього частину готівкової виручки зі скриньки РРО? У результаті про колишню свою заборону на «приРРОшний» сейф вони таки забули, а пов’язана з передачею виручки до каси (а не до сейфа на місці проведення розрахунків) вимога друкувати чек «службової видачі» у них у головах «застрягла». І — нехай і в дещо «завуальованому вигляді» — чомусь із старих забороняючих консультацій перекочувала до нової…

А якщо при переміщенні готівки зі скриньки РРО до сейфа ви чеки «службової видачі» все-таки пробивали? Ми в цьому порушення не бачимо. Тим більше, як видно, і самі податківці в цьому питанні плутаються…

Головне тут — щоб сума готівкової виручки згідно з надрукованим денним звітом знаходилася б на місці проведення розрахунків (читай: у скриньці РРО плюс в «приРРОшному» сейфі)!

Вам може стати у пригоді

Матеріал

Де знайти

Стаття «Положення про касові операції: «революція» триває»

«БТ», 2018, № 24

Стаття «Касові операції: вивчаємо нове Положення»

«БТ», 2018, № 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі