Теми статей
Обрати теми

ЄСВ «за себе». Альтернативна реальність

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ДФСУ від 24.01.2019 р. № 2265/7/99-99-13-02-01-1

Лист, що коментується, написаний ДФСУ «з метою однозначного тлумачення законодавства». У ньому фіскали описали своє бачення порядку нарахування, обчислення і сплати ЄСВ підприємцями. Також вони навели приклади заповнення ФОП звітності з ЄСВ «за себе» (форма № Д5). До речі, роз’яснення ДФСУ щодо заповнення рядків форми № Д5 збіглися з нашими, наведеними в статті «Звіт з ЄСВ «за себе»: уперше за новою формою» // «БТ», 2019, № 2.

Але нас зацікавили не приклади, а висновки податківців щодо граничного строку сплати ЄСВ за звітний рік ФОП-загальносистемниками. Вони стверджують, що остаточний розрахунок з ЄСВ «за себе» за 2018 рік підприємцями-загальносистемниками проводиться до 10 лютого 2019 року.

Звідки ж взялося 10 лютого?! Відкриваємо Закон про ЄСВ, читаємо абзац третій ч. 8 ст. 9: підприємці-загальносистемники зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. А де ж «до 10 лютого»? Немає його в Законі про ЄСВ! Не знайдете ви цієї дати і в Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.15 р. від № 449.

Спливає 10 лютого лише в Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затвердженому наказом Мінфіну 14.04.15 р. № 435, як строк, до якого треба встигнути подати Звіт з ЄСВ «за себе». Про сплату ЄСВ у зазначеному Порядку — нічого.

Але може ми не бачимо того, що бачить ДФСУ? Як же вона обґрунтовує сплату ЄСВ за рік «до 10 лютого»?! Свій висновок фіскали роблять на підставі положень п. 2 ч. 1 ст. 7 (у ньому йдеться про базу нарахування ЄСВ) та абзацу третього ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ (встановлює, що ФОП платять ЄСВ поквартально, до 20 числа, що настає за кварталом), а також п. 177.5 ПКУ (визначає строки подання податкової декларації і порядок розрахунку ПДФО).

Підпункт 177.5 ПКУ відразу відкидаємо. Йому тут не місце. Адже порядок сплати ЄСВ визначається виключно Законом про ЄСВ. Це прямо зазначено у його ч. 2 ст. 2.

У результаті залишається норма про поквартальну сплату ЄСВ до 20-го числа. Шкода, але Закон про ЄСВ, на відміну від ПКУ, не передбачає окремого строку для проведення остаточного розрахунку за підсумками року.

Водночас оскільки в листі, що коментується, таки зроблений висновок про можливість сплати ЄСВ «за себе» ФОП-загальносистемниками до 10 лютого, то ті з вас, хто не встиг своєчасно сплатити зобов’язання або сплатив їх не в повній сумі, можете скористатися роз’ясненням і сплатити ЄСВ у зазначений строк. Якщо ж у подальшому ДФСУ передумає, цей лист може бути виручалкою при адміністративному оскарженні.

Але ми, зі свого боку, радимо вам проводити сплату ЄСВ у строки, встановлені Законом про ЄСВ: за кожен календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за таким кварталом. Це на 100 % повинно уберегти вас від неприємностей. Хоча.

Не можемо не сказати, що на сьогодні є дивне роз’яснення в підкатегорії 301.04.02 ЗІР ДФСУ. У ньому податківці також намагалися знайти обґрунтування строку «до10 лютого», проте дійшли дивовижного висновку. Звучить він так: ФОП формують і подають форму № Д5 один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. При цьому строки сплати зобов’язань, визначених у такому Звіті ФОП-загальносистемником, настає в день подання такого Звіту. Відповідно, ЄСВ необхідно сплатити до дати подання форми № Д5 включно. І якщо дотримуватися логіки роз’яснення із ЗІР ДФСУ, якщо подали Звіт 8 лютого — граничний строк сплати ЄСВ не пізніше за 8-ме, подали 2 січня — граничний строк сплати — 2 січня?!

Ех, податківці-казкарі...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі