Теми статей
Обрати теми

Звітуємо із сільгоспЄП групи 4

Децюра Сергій, податковий експерт
Щоб стати платником єдиного податку групи 4 (далі — сільгоспЄП) на 2019 рік сільгосптоваровиробник (юридична особа чи фізична особа — підприємець) має подати до органів ДФС пакет звітних документів. У цій статті ми розповімо, які документи потрібно подати та як їх заповнити.

Документи для сільгоспЄП

Нагадаємо, що юридичні особи та фізичні особи — підприємці (ФОП), щоб стати платником сільгоспЄП, мають не пізніше 20 лютого поточного року подати до контролюючого органу відповідний пакет документів (п.п. 295.9.1 ПКУ).

Тобто останнім днем подання таких документів у 2019 році є 20.02.19 р. Хоча інша норма ПКУ (п.п. 298.8.1 ПКУ) вимагає подати такі документи до 20 лютого. Тому щоб не було проблем, радимо не затягувати і подати звітність заздалегідь.

Для кожної категорії потенційних платників сільгоспЄП документи, які вони подають для підтвердження статусу платника сільгоспЄП, різні. Коротко нагадаємо, хто, які документи і куди подає (див. табл. 1).

Таблиця 1. Документи для обрання сільгоспЄП

Перелік документів

Юридична особа

ФОП

Чи подають документ?

Куди подають

Чи подають документ?

Куди подають

1. Загальна декларація з ЄП та додаток 1 до неї «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок»

так

органу ДФСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку)

так

органу ДФСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку)

2. Звітна декларація з ЄП та додаток 1 до неї «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок»

так

органу ДФСУ за місцем розташування земділянки

ні

3. Розрахунок сільгоспчастки

так

органам ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок

ні

Із цього переліку випливає, що обидві категорії можливих платників сільгоспЄП подають загальну декларацію із сільгоспЄП та додаток 1 до неї. І тільки юрособи, крім цього, подають звітну декларацію і додаток до неї, а також Розрахунок сільгоспчастки.

Звертаємо увагу! При поданні звітності на 2019 рік платникам сільгоспЄП потрібно використовувати форми:

• Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи та додатка 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» до неї, затверджені наказом Мінфіну від 19.07.15 р. № 578;

• Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, затвердженого наказом Мінагрополітики від 26.12.11 р. № 772.

При цьому і юрособи, і ФОП використовують при звітуванні одну й ту ж форму декларацію. Окремої декларації для ФОП Мінфін не затверджував.

Детально з правилами заповнення документів, що подають для обрання чи підтвердження статусу платника ЄП, ознайомимося далі.

Декларація із сільгоспЄП

Загальна декларація. Як і ФОП, так і юрособи у загальній декларації відображають інформацію про всі земельні ділянки:

• які вони використовують у своїй сільгоспдіяльності. Якщо земля не використовується аграрієм у сільгоспдіяльності, наприклад здається в оренду неплатнику сільгоспЄП, то площу такої землі включати до декларації не слід. З цим погоджуються й фіскали у підкатегорії 108.02.05 ЗІР ДФСУ;

• на які у них належним чином оформлене право власності або користування (лист ГУ ДФС у Донецькiй обл. від 17.12.18 р. № 5258/ІПК/05-99-12-04-14, підкатегорія 108.02.05 ЗІР ДФСУ).

При цьому варто враховувати, що:

1) юрособи у загальній декларації відображають нарахований податок за всі землі незалежно від того, де (на території якої територіальної громади) вони знаходяться. Розмір земділянок, за які нараховують податок, значення не має, тобто у декларації може бути нарахований податок як за 0,1 га, так і за 100 га;

2) ФОП у загальній декларації зазначають площу земділянок (і відповідно, нараховують податок) лише за сільгоспугіддя, площа яких не може бути меншою за 2 га і більшою за 20 га. Якщо ж вони не потрапляють у ці межі, стати платником сільгоспЄП їм не вдасться. Тому будьте дуже уважні.

Сама форма декларації складається із шапки і табличної частини. У шапці слід зазначити:

• у графі «Порядковий номер за рік» порядковий номер поданої декларації. Нумерація проводиться окремо за типом декларацій незалежно від контролюючого органу, до якого подається така декларація. При цьому оскільки декларація з типом «Загальна» подається один раз, у цій графі проставляєте «1»;

• позначку «Х» у графі «01 Загальна»;

• у графі «за__рік» зазначаєте рік, на який подаєте декларацію. В нашому випадку зазначаєте 2019 рік.

У всіх інших графах шапки аграрій має відображати всім відому інформацію. А саме зазначити інформацію про підприємство (його реєстраційні дані), про податковий орган, до якого подається декларація, а також код КОАТУУ органу місцевого самоврядування, на території якого розміщена земділянка (графа 9). Оскільки подається загальна декларація, то аграрій буде зазначати код органу місцевого самоврядування за основним місцем обліку платника.

Після цього переходимо до заповнення табличної частини. У ній аграрій має нарахувати податок у розрізі кожної земділянки і вивести загальну суму податку за всі земділянки, що є у його власності або у користуванні, і використовуються у сільгоспдіяльності.

Перед тим як приступати до заповнення табличної частини загальної декларації, спочатку слід згрупувати всі наявні земділянки за категоріями, а саме рілля, сіножаті, багаторічні насадження, землі водного фонду. А потім в розрізі земель конкретної категорії згрупувати землі з однаковою нормативною грошовою оцінкою (НГО). Річ у тім, що при нарахуванні податку за конкретні земділянки в межах певної категорії земель, якщо вони мають одну НГО, інформація наводиться в одному рядку.

Тобто виходить, що, визначаючи загальний розмір податку, аграрій спочатку має нарахувати податок в розрізі кожної земділянки та/або групи ділянок, які мають одну НГО конкретної категорії сільгоспземель. А потім цю інформацію підсумувати у ряд. 3, в якому відображаються узагальнюючі дані про нарахований податок за всіма земділянками.

Але щоб інформація про нарахований податок потрапила до ряд. 3 табличної частини декларації, слід правильно розрахувати податок за окремо взяту земділянку або групу земділянок однієї категорії, що мають одну НГО.

Правила заповнення окремого рядку табличної частини декларації наведемо у табл. 2.

Таблиця 2. Заповнення табличної частини декларації з сільгоспЄП

Код колонки

Назва показника

Порядок заповнення

3

Площа земельної ділянки

У цій колонці зазначаєте площу земділянки або групи земділянок, які мають однакову НГО, у гектарах із чотирма десятковими знаками після коми.

До відома! При заповненні к. 3 ряд. 3 (тобто в тому рядку, де відображається узагальнююча інформація про нарахований податок) слід пам’ятати, що показник, який буде у ньому відображений, має збігатися з показниками рядків 1.1.0, 1.2.0, 1.3.0, 1.4.0, 2.0 графи 11 додатку до декларації «Відомості про наявність земельних ділянок»

4

Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки

Відображаєте дані про розмір НГО одиниці площі (тобто 1 гектара) за кожною категорією земель або групою земділянок, які мають однакову НГО за 1 га, у гривнях з двома десятковими знаками.

До відома! З 01.01.19 р. почала діяти нова НГО земель сільгосппризначення (див. Коментар «НГО сельгоспземель: тепер онлайн» // «БТ», 2019, № 4). Тому щоб дізнатися НГО сільгоспугідь, варто або отримати довідку про НГО у місцевому органі Держгеокадастру, або відшукати розмір НГО певної земділянки на порталі «Загальнонаціональна (всеукраїнська) нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення» (https://ngo.land.gov.ua/uk/about/).

При цьому оскільки НГО почала діяти з 01.01.19 р., проводити її індексацію при розрахунку податку на 2019 рік не потрібно

5

Ставка податку

Зазначаєте розмір ставки сільгоспЄП для відповідної категорії земель у відсотках. Розмір ставок сільгоспЄП можна відшукати у п. 293.9 ПКУ

6

Річна сума податку

У цій колонці аграрій має провести розрахунок річної суми податкових зобов’язань з сільгоспЄП. Розраховуєте податок за такою формулою:

к. 3 х к. 4 х к. 5 / 100.

Такий розрахунок слід проводити в розрізі кожного рядка, в якому відображується інформація про конкретну земділянку чи групу земділянок, у яких одна й та ж сама НГО.

Такі правила заповнення не стосуються тільки ряд. 3 табличної частини. Щоб знайти річний розмір податку, аграрію слід підсумувати показники колонки 6 усіх рядків табличної частини, в яких нараховано розмір сільгоспЄП

7—10

І квартал

ІІ квартал

ІІІ квартал

IV квартал

Щоб заповнити ці колонки, аграрію слід загальну річну суму сільгоспЄП, що відображена у кол. 6, розподілити в розрізі кварталів відповідно до пропорції сплати податкових зобов’язань, що наведена у п.п. 295.9.2 ПКУ. А саме: у I та ІІ кварталі — по 10 % річної суми, у III кварталі — 50 %, а у IV кварталі — 30 %.

Щоб заповнити ці колонки, слід використовувати формули розрахунку, що наведені у назвах таких колонок.

Такі правила заповнення не стосуються тільки ряд. 3 табличної частини. Щоб знайти квартальний розмір податку, аграрій має підсумувати показники відповідної колонки усіх рядків, у яких нараховано розмір сільгоспЄП

До відома! У табличній частині декларації 10 рядків. Але всі вони (крім ряд. 1 — 3) при звітуванні на рік вперед не заповнюються. Вони призначені для заповнення лише при виправленні помилок, допущених у попередніх деклараціях.

Після того як аграрій заповнить табличну частину загальної декларації із сільгоспЄП, він має також заповнити поля (їх там два), що знаходяться під нею. У них він має поставити позначку «Х» навпроти того документа, який подається разом з такою декларацією.

Якщо загальну декларацію заповнює ФОП, то позначку «Х» слід поставити у ряд. 1 додатка «Відомості про наявність земельних ділянок». Якщо ж подає декларацію юрособа, то вона ставить позначку «Х» в обох полях, тобто також і напроти ряд. 2 «Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва».

Для наочності на прикладі покажемо заповнення табличної частини декларації сільгоспЄП (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Приклад заповнення форми декларації із сільгоспЄП

Звітна декларація. Звітну декларацію із сільгоспЄП подають тільки юрособи (див. табл. 1). У ній юрособа відображає інформацію про нарахований податок щодо земель, які розташовані на території одного органу місцевого самоврядування, тобто в одній сільській (селищній) раді (код КОАТУУ один). У загальній же декларації, як зазначено вище, інформація наводилася за всіма землями незалежно від їх місця знаходження.

Тобто якщо сільгосптоваровиробник має декілька земділянок на території різних сільських (селищних) рад (коди за КОАТУУ різні), то він має подавати окремі звітні декларації на поточний рік за земділянки, що знаходяться на території кожної окремої сільської (селищної) ради, до контролюючого органу, якому підконтрольні вище згадані сільські (селищні) ради. Таким чином, кількість звітних декларацій залежить від кількості сільських рад, на території яких знаходяться землі.

Звертаємо увагу: якщо всі земділянки юрособи знаходяться на території однієї територіальної громади (код за КОАТУУ один), то незважаючи на те, що і загальна, і звітна декларації мають ідентичні показники і подаються до однієї податкової, подати потрібно дві (!) декларації до одного контролюючого органу. Річ у тім, що саме цього вимагають пп. 295.9.1 та 298.8.1 ПКУ. Та й податківці заявляли, що загальна декларація для юросіб є підставою для реєстрації платником сільгоспЄП, а звітна — підставою для нарахування податку.

Водночас варто сказати, що раніше фіскали (категорія 108.04 ЗІР ДФСУ, втратила чинність з 15.08.18 р.) дозволяли в такому випадку подати тільки одну декларацію, якщо аграрій у минулому році був платником сільгоспЄП і підтверджує свій статус на поточний рік. Хоча про таку можливість жодний нормативно-правовий акт не свідчив.

На сьогодні таких лояльних роз’яснень у ЗІР ДФСУ не існує. Тому тим юрособам, хто не хоче ризикувати, радимо подати в будь-якому випадку дві декларації: і звітну, і загальну. Навіть тоді, коли дані в них однакові і місце подання також.

Що стосується заповнення юрособами звітної декларації із сільгоспЄП, то вона заповнюється так, як заповнюють загальну декларацію. Водночас є декілька особливостей:

1) при заповненні шапки звітної декларації аграрій має зазначити позначку «Х» у графі «04 Загальна», а у графі 9 юрособі слід зазначати код КОАТУУ того органу місцевого самоврядування, на території якого розміщені земділянки, податок за які він нараховує у табличній частині декларації;

2) заповнювати табличну частину декларації юрособа буде за тим же принципом, що й загальну. Відмінність тільки в тому, що в кожну окрему звітну декларацію потраплять земділянки, які знаходяться на території однієї територіальної громади (код за КОАТУУ один), а не всі землі, які аграрій використовує у сільгоспдіяльності.

Додатки до декларації

Відомості про землі. Разом з декларацією із сільгоспЄП і ФОП, і юрособи подають додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок». Цей додаток юрособи подають і з загальною, і зі звітною декларацією.

Про його подання слід обов’язково зазначити у відповідному полі під табличною частиною декларації.

У додатку до декларації аграрії (і ФОП, і юрособа) зазначають інформацію про кожну земділянку, щодо якої був нарахований податок у табличній частині декларації (загальної чи звітної, коли ідеться про подання звітності юрособою). При цьому у додатку інформація наводиться за кожною ділянкою окремо в розрізі категорії земель незалежно від їх НГО. Тобто якщо у декількох земділянок розмір НГО 1 га однаковий, їх все одно наводять у додатку в окремих рядках. Хоча у табличній частині декларації із сільгоспЄП дані про них будуть зазначені в одному рядку.

Заповнити додаток до декларації доволі просто. У ньому наводиться загальнодоступна кожному аграрію інформація про земділянку. Коротко скажемо, яку інформацію наводять у окремому рядку цього додатку:

• у к. 3 — 5 зазначають дані про документи, які засвідчують/підтверджують право власності та/або користування земділянками. Інформацію беруть із правовстановлюючих документів на землю;

• у к. 6 — 7 відображають дані про держреєстрацію речових прав на земділянку, а саме зазначають дату реєстрації і номер запису про реєстрацію. Беруть дані для заповнення із свідоцтва про реєстрацію речових прав;

• у к. 8 зазначають кадастровий номер земділянки. Беруть його із правовстановлюючих документів на землю. Кадастровий номер є дев’ятнадцятизначним;

• у к. 9 — 10 наводите дані про місце розташування земділянок. А саме в кол. 9 зазначаєте код регіону, в якому знаходиться місце розташування відповідної земділянки. Як стверджують податківці у категорії 108.02.05 ЗІР ДФСУ, код регіону є двозначним. Тобто зазначаєте тільки тобто код області. Хоча деякі місцеві податкові рекомендують зазначати чотирьохзначний код регіону. Тобто не тільки зазначаєте код області, а й код району. У к. 10 наводите код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ;

• у к. 11 зазначаєте площу земділянки. Її берете із правовстановлюючих документів на землю або, наприклад, на порталі «Загальнонаціональна (всеукраїнська) нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення» (https://ngo.land.gov.ua/uk/about/).

Звертаємо увагу! У додатку є узагальнюючі рядки, в яких підбивається площа сільгоспугідь за окремими категоріями земель. Дані про площу землі, зазначену у додатку, мають збігатися із площею землі, інформація про яку міститься у к. 3 ряд. 3 декларації із сільгоспЄП.

Приклад заповнення додатка див. на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Приклад заповнення додатка до декларації із сільгоспЄП

...Розрахунок сільгоспчастки. Юрособа має подати також разом із загальною та звітною декларацією, як їх додаток (про що зазначає у полі під табличною частиною цих декларацій), Розрахунок сільгоспчастки. ФОП цей додаток разом з декларацією не подає.

У Розрахунку сільгоспчастки аграрій знаходить питому вагу суми виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки (сільгоспдохід) у загальній сумі валового доходу.

Для розрахунку такого показника юрособа бере дані про отриманий дохід за минулий рік. Так, якщо ми говоримо про можливість стати платником сільгоспЄП у 2019 році, то інформацію беремо про дохід за весь 2018 рік.

Форма самого розрахунку порівняно з минулим роком не змінилася, тому заповнити її аграрію буде нескладно. Крім того, у самій формі наведено рахунки бухгалтерського обліку, інформацію з яких слід брати для розрахунку сільгоспчастки. Тому ми не будемо говорити про те, як саме слід заповнити кожний рядок цього розрахунку, звернемо увагу лише на окремі особливості його заповнення.

При заповненні цієї форми слід пам’ятати, що в ній аграрій буде до сільгоспдоходу відносити лише дохід, отриманий від реалізації сільгосппродукції, у тому числі виробленої на давальницьких умовах із сировини власного виробництва (п.п. 298.8.3 ПКУ та ряд. 1.7 Розрахунку сільгоспчастки).

Із цього випливає, що до сільгоспдоходу не потрапляє дохід від надання сільгосппослуг (оранка, збирання врожаю тощо).

Він лише увійде до загального доходу і зменшить розмір частки сільгосптоваровиробництва.

Виняток установлений лише для сільгосппідприємств, які утворилися у 2018 році шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення. Вони мають право до сільгоспдоходу включати дохід від надання супутніх послуг, перелік яких наведено в абзаці шостому п.п. 298.8.3 ПКУ (ср. ).

Для визначення загальної суми доходу достатньо зазирнутити до рахунку 79 і взяти кредитові обороти за цим рахунком, як того вимагає ряд. 2 Розрахунку сільгоспчастки.

Водночас не вся сума загального доходу, що потрапить до ряд. 2 цього Розрахунку, братиме участь в обчисленні сільгоспчастки. У ряд. 3 Розрахунку сільгоспчастки наведено перелік доходів, які виключаються із загальних доходів. Так, серед таких доходів фігурують:

• сума одержаних із держбюджету коштів фінансової підтримки (ряд. 3.1). Ідеться про суми бюджетних дотацій, субсидій тощо. Тобто якщо у 2018 році підприємство отримало компенсацію вартості придбаної сільгосптехніки, то така сума ані до сільгоспдоходу, ані до загального доходу не потрапить;

• сума доходу, отримана від реалізації основних засобів, які аграрій використовував більше 24 місяців (2-х років) до місяця продажу (ряд. 3.4). Тобто ані до сільгоспдоходу, ані до загального доходу не потрапить дохід від продажу «старих» основних засобів (тракторів, машин, будинків, тощо);

• сума доходу від первісного визнання та від зміни вартості біологічних активів і сільгосппродукції, які обліковуються за справедливою вартістю (ряд. 3.3). По суті, такі суми до продажу сільгосппродукції доходом вважати не можна.

Після того як аграрій розрахує розмір сільгоспдоходу і визначить розмір скоригованого (зменшеного) загального доходу, розрахувати сільгоспчастку буде просто (ряд. 5). Ділите розмір сільгоспдоходу (ряд. 1) на суму загального доходу (ряд. 4) і результат множите на 100.

Аграрій, який подає в строк всі вищезгадані документи, буде включений до Реєстру платників сільгоспЄП. Щоб пересвідчитися, що вас туди включили, слід подати за місцем податкового обліку заяву у довільній формі (підкатегорія 108.02.06 ЗІР ДФСУ). І податкова має надати довідку (також довільної форми) протягом одного робочого дня з дня надходження заяви про включення до когорти сільгоспЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі