Теми статей
Обрати теми

Внесок прибутківця в НПО: податкова різниця — тільки на «вершок»

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 28.01.19 р. № 288/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

У листі, що коментується, робимо акцент на таких положеннях.

По-перше, він стосується лише тих платників податку на прибуток підприємств, які коригують фінансовий результат до оподаткування на різниці, встановлені ПКУ, — чи то будучи зобов’язаними це робити як високодохідники, чи то за власним рішенням.

По-друге, у листі йдеться про того платника податку на прибуток — «коригувальника», який є учасником неприбуткової організації (НПО) і на цій підставі сплачує на користь такої НПО членські внески. При цьому НПО, зрозуміло, повинна мати відповідний статус, тобто відповідати вимогам, установленим у п.п. 133.4.1 ПКУ, і бути наявною у Реєстрі неприбуткових установ та організацій, який ведуть податківці.

Так от, по-третє, у цьому листі податківці, по суті, не відділяють таку сплату від інших благодійних/безоплатних передач (коштів, товарів, робіт, послуг) на адресу НПО. І в цьому є резон, оскільки, скажімо, у частині 1 Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, затвердженого наказом Мінфіну від 17.06.16 р. № 553 (у редакції наказу від 28.04.17 р. № 469), стаття «разові, періодичні, цільові внески та відрахування засновників і членів» (код рядка 1.7) фігурує серед інших статей доходів НПО на абсолютно рівних правах.

І нарешті, по-четверте, податківці чесно говорять, що коригуванню в такого платника податку на прибуток підлягає-таки не вся сума його членського внеску на користь НПО, а саме в частині, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (п.п. 140.5.9 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі