Теми статей
Обрати теми

Чи буде штраф за «минуле» заниження?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
У декларації з податку на прибуток за півріччя 2018 року задекларували збиток (фінансовий результат від’ємний). За результатами перевірки у IV кварталі податківці зняли частину витрат, у зв’язку з чим за півріччя виявився прибуток у сумі 400 тис. грн. При цьому за 9 місяців у декларації залишається «мінус», але в значно меншій сумі. В якому розмірі підприємству загрожує штраф за п. 123.1 ПКУ: 25 % від суми заниження прибутку (400 тис.) або від усієї суми знятих витрат?

Дамо відповідь відразу: за п. 123.1 ПКУ підприємству загрожує штраф у сумі 18 тис. грн. (400 тис. грн. х 18 % х 25 %) за заниження суми податкового зобов’язання (ПЗ) у декларації за перше півріччя 2018 року за умови, що це порушення не є повторним.

А тепер давайте обговоримо усе по порядку.

Спершу розберемося з тим, (1) коли застосовують штраф, передбачений п. 123.1 ПКУ, а потім перейдемо до (2) бази його нарахування.

1. Штраф за п. 123.1 ПКУ загрожує платникові у зв’язку з виникненням двох подій одночасно:

• є порушення — факт заниження/завищення ПЗ та/або завищення бюджетного відшкодування, від’ємного значення ПДВ (зверніть увагу, про «мінус» з податку на прибуток тут немає ані слова);

• контролюючий орган самостійно виявив і визначив розмір такого порушення згідно зі своїми повноваженнями (пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4, 54.3. 5, 54.3.6 ПКУ).

Як бачимо, відносно «прибуткової» декларації йдеться виключно про заниження суми ПЗ (іншими словами, суми податку, нарахованого до сплати до бюджету).

Так, наприклад, якщо в ході перевірки (п.п. 54.3.2 ПКУ) податківці знімуть частину витрат у збитковому періоді і це не призведе до виникнення об’єкта оподаткування (тобто «мінус» по декларації залишиться або прибуток дорівнюватиме нулю), то підстави для застосування штрафу за п. 123.1 ПКУ відсутні.

Тільки коли виявлена контролерами помилка призводить до донарахування ПЗ (тобто у зв’язку зі «зрізуванням» витрат з’явиться об’єкт оподаткування у звітному періоді, що перевіряється), спрацьовують і «штрафні» правила п. 123.1 ПКУ.

У вашому випадку в ході перевірки фіскали зняли витрати, внаслідок чого в декларації за перше півріччя 2018 року з’явився оподатковуваний прибуток (у сумі 400 тис. грн.), а отже, і заниження ПЗ у сумі 72 тис. грн. (400 тис. грн. х 18 %). Тому штрафних санкцій за п. 123.1 ПКУ не уникнути.

Причому, незважаючи на те, що декларація з податку на прибуток складається наростаючим підсумком, податкове зобов’язання визначається окремо за кожен базовий податковий період: квартал, півріччя, 9 місяців, рік (п. 49.19 ПКУ). Тому від’ємне значення, що утворилося «згорнуто» за результатами 9 місяців 2018 року, ніяк не врятує від заниження ПЗ за попередній період (півріччя 2018 року), а отже, і від нарахування штрафу.

Тепер щодо розміру штрафу.

2. Зверніть увагу: база нарахування штрафу за п. 123.1 ПКУ — це сума заниженого податкового зобов’язання. А оскільки за результатами півріччя 2018 року «вилазить» ПЗ до сплати до бюджету у розмірі 72 тис. грн., то розмір штрафних санкцій за п. 123.1 ПКУ складе 25 % від суми такого заниження (72 тис. грн. х 25 %) за перше порушення. Тобто штраф буде розрахований від суми донарахованого до сплати податкового зобов’язання, а не від усієї суми знятих витрат.

Але врахуйте: за повторне, вчинене протягом 1095 днів, однотипне порушення розмір штрафу складе 50 % від суми заниження ПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі