Теми статей
Обрати теми

Картка із зразками підписів: НБУ дозволяє без неї?

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист НБУ від 07.02.19 р. № 57-0007/7109

У листі НБУ, що коментується, ми звертаємо вашу увагу не на ті новації (валютні), на яких у ньому зроблено акцент, а також на презентовані майбутні зміни в Інструкції про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затвердженій постановою Правління НБУ від 12.11.03 р. № 492. Тобто новації покликані утілити встановлену новим валютним законодавством рівність прав у відкритті і використанні рахунків нерезидентів з резидентами.

Ми акцентуємо на розд. II листа, який розпочинається твердженням: «Під час відкриття нових рахунків клієнтам (як резидентам, так і нерезидентам) подання в банк картки із зразками підписів, засвідчених нотаріально, не вимагається».

І хоча тут дещо хвилює фраза «засвідчених нотаріально» — адже згідно з виноскою 2 у формі додатка 3 Картка зі зразками підписів до згаданої Інструкції напис нотаріуса потрібен, тільки якщо повноваження і підписи осіб не засвідчені організацією, якій клієнт адміністративно підпорядкований… Проте подальший контекст розд. II листа переконує, що замість карток достатньо передати банку (причому не обов’язково в паперовій, а можна й в електронній формі) перелік осіб, що мають право розпоряджатися рахунком клієнта, та документи, що підтверджують повноваження останніх (аналогічно — при зміні цього переліку). До того ж якщо банк не передбачив своїм розпорядчим документом певної форми — НБУ згоден на довільну…

При цьому обов’язок ідентифікації і верифікації, а також «вивчення» таких осіб НБУ з банків не знімає. А всі ці питання, виходить, віддав їм на відкуп…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі