Теми статей
Обрати теми

Вихід із товариства: облік у інвестора по-мінфінівськи

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Лист Мінфіну від 21.12.18 р. № 35210-07-10/34262

По-перше, Мінфін дійшов висновку, що при виході підприємства зі складу засновників товариства вартість фінансових інвестицій таке підприємство списує записом Дт 377 — Кт 14.

Власне кажучи, підприємство-інвестор може залишити товариство двома шляхами:

1) вийти зі складу учасників або

2) продати свою частку в статутному капіталі (СК).

З бухоблікової точки зору, і в першому, і в другому випадку учасник, який виходить із товариства, фактично продає фінансову інвестицію. Адже він позбавляється від інвестиції та отримує натомість грошові кошти або майно. Причому часто-густо вартість отриманого відрізняється від балансової вартості фінансової інвестиції.

При цьому з продажем частки запитань не виникає. Це звичайна реалізація фінансової інвестиції. А ось при відображенні в обліку інвестора операції з виходу учасника з товариства, зважаючи на нормативний «вакуум», на практиці досі застосовувалися два підходи.

Реалізація фінінвестиції. На дату виходу з товариства учасник (інвестор):

• відображав суму, яка належить йому при виході (ринкову вартість частки), проводкою: Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» — Кт 741 «Дохід від реалізації фінансових інвестицій»;

• списував балансову вартість фінансової інвестиції з балансу (Дт 971 «Собівартість реалізованих фінансових інвестицій» — Кт 14 «Довгострокові фінансові інвестиції»).

Отримані при виході основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи або запаси учасник показував як звичайні придбання.

Якщо ж екс-учасникові нічого «не світило» отримати від товариства, тоді він просто списував фінансову інвестицію з балансу (Дт 977 «Інші витрати діяльності»).

Прибічниками цього підходу були й ми. Адже п. 3 розд. IV НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» не допускає згортання статей доходів і витрат, крім випадків, прямо передбачених П(С)БО. При цьому ніде в нацстандартах не прописаний дозвіл на відображення цієї операції згорнуто. Поготів, як ми вже відзначали, розмір отриманого за фінансову інвестицію досить часто не збігається з її балансовою вартістю.

«Позареалізаційна» операція. Належну учасникові при виході з товариства суму показували за дебетом субрахунку 377 і кредитом рахунка 14 «Довгострокові фінансові інвестиції».

Якраз цей варіант пропагує Мінфін у листі, що коментується. Але це в ідеалі. А якщо балансова вартість фінансової інвестиції і сума, отримана при виході, не збігаються? Куди дівати різницю? Бухрегулятор про це нічого не сказав. Хоча й так зрозуміло — все одно доведеться задіяти дохідні або витратні субрахунки. Питання тільки, які саме.

На наш погляд, якщо сума до виплати перевищує балансову вартість фінінвестиції екс-учасника, суму перевищення (дохід) треба відображати проводкою: Дт 377 — Кт 746 «Інші доходи». Якщо ж вийшло навпаки (тобто вартість фінінвестиції більше належної учасникові суми), різницю списують на витрати: Дт 977 — Кт 14. Аналогічно вчиняють, коли інвестор залишився «з носом».

Зверніть увагу: підсумковий результат в обох варіантах збігається. Проте мінфінівський підхід прийнятніший для прибутківців-малодохідників, що балансують на межі 20-мільйонного прибуткового доходу. Адже в дохід потрапить тільки додатна різниця між отриманою компенсацією і балансовою вартістю інвестиції, а не вся ринкова вартість частки.

Незаперечні переваги «позареалізаційного» підходу і для єдиноподатників-інвесторів групи 3. Їм легше буде відбитися від посягань податківців на усю суму коштів, отриманих при виході зі складу засновників ТОВ (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 32, с. 45). Хоча зазначимо: у підкатегорії 108.01.02 ЗІР ДФСУ можна знайти консультацію іншого змісту, в якій фіскали заявляють про відсутність єдиноподаткового доходу при поверненні коштів, унесених до СК іншої юрособи.

По-друге, Мінфін стверджує, що на дату реалізації фінансових інвестицій дохід визнають за Кт 741, а балансову вартість та інші витрати, пов’язані з їх реалізацією, відображають за Дт 971.

У ситуації з продажем частки в СК товариства (фінінвестицій) усе передбачувано. Учасник-інвестор відображає інший дохід від реалізації (Кт 741). Одночасно з доходом продавець показує собівартість такої фінінвестиції у складі інших витрат (Дт 971).

Єдине, що упустив Мінфін: прийнявши рішення про продаж довгострокових фінансових інвестицій (рахунок 14), спершу їх можна перевести до складу поточних фінінвестицій (на субрахунок 352 «Інші поточні фінансові інвестиції»). А вже потім робити проводку: Дт 971 — Кт 352.

У податковоприбутковому обліку жодних окремих коригувань за неціннопаперовими корпоративними правами ст. 138 — 141 ПКУ не передбачають. Тому і при виході учасника з товариства, і при продажу фінінвестицій діємо так, як диктує бухоблік.

А тепер проводки — облік у інвестора згідно з рекомендаціями Мінфіну.

Вихід учасника з товариства / продаж частки в СК

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

дебет

кредит

Вихід учасника

1. Відображено заборгованість товариства перед учасником при виході зі складу засновників (у межах балансової вартості фінінвестиції)

377

14

2. Віднесено різницю до складу:

а) доходів, якщо вартість частки до отримання перевищує балансову вартість фінінвестиції

377

746

б) витрат, якщо балансова вартість фінінвестиції перевищує вартість частки

977

14

3. Отримано грошові кошти від товариства

311

377

Продаж частки в СК

1. Переведено довгострокову фінінвестицію до складу поточних на дату ухвалення рішення про продаж частки

352

14

2. Відображено дохід від реалізації частки в СК товариства

377

741

3. Списано собівартість реалізованої частки в СК товариства

971

352

4. Отримано грошові кошти від покупця частки

311

377

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі