Теми статей
Обрати теми

Податковий збиток: чи визнавати ВПА?

Свіриденко Алла, податковий експерт
При заповненні декларацій з податку на прибуток за звітні періоди 2018 року підприємство показувало податкову різницю за п.п. 140.4.2 ПКУ. Чи враховувати цю суму при розрахунку ВПА на кінець 2018 року?

Давайте згадаємо, що п.п. 140.4.2 ПКУ пропонує платникам податків зменшувати прибутковий об’єкт на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих (податкових) звітних років. Тобто «працює» ця різниця так: суму минулорічного збитку, задекларованого в рядку 04 декларації за попередній рік, переносять в рядок 3.2.4 додатка РІ до звітної декларації (квартальної — для квартальників, річної — для річників). Тим самим сума збитку минулих років у складі показника рядка 03 декларації зменшує фінансовий результат звітного періоду.

Саме тому П(С)БО 17 «Податок на прибуток» залишає за підприємством право нараховувати у бухобліку «збиткові» відстрочені податкові активи (ВПА). За визначенням з п. 3 П(С)БО 17 такі ВПА є сумою податку на прибуток, яка підлягає відшкодуванню в майбутніх періодах (!) унаслідок, зокрема, перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді.

Зверніть увагу! ВПА виходячи із суми податкового збитку визнають лише за умови, що в майбутньому підприємство очікує отримання прибутку, достатнього для відшкодування таких збитків (п. 8 П(С)БО 17, лист Мінфіну від 16.01.03 р. № 053-191).

Отже, що ж виходить?

«Збиткові» ВПА виходячи з отриманого податкового збитку визнають з причини і за умови, що в майбутньому такий податковий збиток зменшить оподатковуваний прибуток.

Причому роблять це в тому періоді, в якому з’явилися податкові збитки.

Суму «збиткового» ВПА визначають як добуток отриманих у звітному періоді податкових збитків і ставки податку на прибуток, що діятиме наступного року. Нараховують його записом Дт 17 «Відстрочені податкові активи» — Кт 98 «Податок на прибуток» (за умови, що відсутнє сальдо на рахунку 17 на початок звітного періоду і немає інших різниць, що генерують ВПА).

Як бачите, податковий збиток, отриманий підприємством за підсумками 2017 року (який включає у тому числі більш ранні збитки, за їх наявності), слід було врахувати при розрахунку ВПА на кінець 2017 року. Відповідно при розрахунку ВПА на кінець 2018 року ви повинні брати до розрахунку дані про податкові збитки з декларації з податку на прибуток за 2018 рік.

Як же бути, якщо збитки 2017 року при визначенні ВПА не враховували?

Звісно ж, ви за бажанням можете донарахувати ВПА заднім числом і пройти усю процедуру внесення змін до фінзвітності за 2017 рік. Але, на наш погляд, робити це не обов’язково. Адже нарахування збиткових ВПА не безумовна вимога П(С)БО 17. Перш ніж «зв’язуватися» з ними, як ми вже говорили, підприємство повинне оцінити вірогідність отримання прибутку, достатнього для погашення таких збитків. Ось і виходьте зараз із того, що така оцінка дала негативний результат і в періоді отримання збитків підстав для виникнення прибутку в майбутньому ви не бачили.

Ну а ось свіженькі збитки, отримані за підсумками 2018 року (звісно ж, якщо вони у вас виникли), обліковуйте за усіма правилами. Тобто обов’язково перевірте їх на відповідність вимогам п. 8 П(С)БО 17 (оцініть вірогідність їх погашення майбутнім прибутком), а потім нарахуйте ВПА виходячи з їх суми.

Детальніше про правила розрахунку ВПА і ВПЗ читайте в консультації «Завершальні записи 2017 року: пам’ятка бухгалтера» // «БТ», 2018, № 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі