Теми статей
Обрати теми

Продаж ФОПом на ЄП ветпрепаратів — без РРО-обов’язку

Чи необхідно застосовувати РРО фізичній особі — підприємцю (ФОП) — платнику єдиного податку (ЄП), який здійснює реалізацію виробів медичного призначення та ветеринарних лікарських засобів у ветеринарних аптеках (пунктах)?

Відповідно до п. 296.10 ПКУ та ст. 9 Закону про РРО з 01.01.19 р. усі ФОПи — платникі ЄП, які здійснюють продаж лікарських засобів та виробів медичного призначення за готівку, зобов’язані використовувати РРО. Тобто «РРО-імунітет», який передбачений нормами п. 296.10 ПКУ щодо більшості ФОП — платників ЄП, не поширюється на ЄП-ФОПів, які здійснюють реалізацію (1) технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, (2)лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Крім того, п. 6 ст. 9 Закону про РРО виключає тих ФОПів — платників ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, із кола ФОПів — платників ЄП, які мають право під час продажу товарів (надання послуг) застосовувати розрахункові книжки.

Водночас зазначимо: якщо на господарському об’єкті ФОП — платника ЄП одночасно реалізуються як товари, продаж яких має здійснюватись із обов’язковим застосуванням РРО (наприклад вироби медичного призначення), так і будь-які інші товари, то належним чином зареєстрований та переведений у фіскальний режим РРО повинен застосовуватись під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів.

При цьому в абзаці тридцятому ст. 2 Закону про РРО встановлене визначення виробів медичного призначення (медичних виробів), відповідно до якого це — будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96-ВР лікарський засіб — це будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох активних фармацевтичних інгредієнтів (лікарських речовин, діючих речовин, субстанцій) (далі — АФІ) та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

Водночас згідно зі ст. 1 Закону України «Про ветеринарну медицину» від 25.06.92 р. № 2498-XII ветеринарні лікарські засоби — це субстанції або їх комбінації, призначені для лікування та/або профілактики хвороб тварин або відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій, обмінних процесів у тварин. А ветеринарні препарати — це ветеринарні лікарські засоби, ветеринарні імунобіологічні засоби, антисептики, дезінфектанти, інсекто-акарициди, дератизациди, діагностикуми, що використовуються у ветеринарній медицині та тваринництві.

Таким чином, Законом про РРО обов’язковість застосовування РРО, незалежно від обсягу доходу, передбачена у разі реалізації ФОП — платником ЄП виробів медичного призначення та лікарських засобів, призначених для діагностики, лікування, профілактики організму людини.

Навпаки: Законом про РРО не передбачена обов’язковість застосовування РРО при реалізації ФОП — платником ЄП у ветеринарних аптеках (пунктах) ветеринарних лікарських засобів та ветеринарних препаратів, що використовуються у ветеринарній медицині та тваринництві.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.04

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі