Теми статей
Обрати теми

Засновник замість директора: кому повідомляти?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. У ТОВ директор, він же засновник, працював одноосібно. За протоколом зборів учасників на нього покладено обов’язки підписувати бухгалтерську та податкову звітність без укладення з ним трудового договору. Чи потрібно в цьому випадку повідомляти Держреєстратора, подавати форму № 1-ОПП, змінювати електронні ключі?

Держреєстратор

Згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.03 р. № 755-IV держреєстрації підлягають зміни відомостей про юрособу, які містяться в ЄДР, у тому числі зміни до установчих документів юрособи.

Якщо в установчих документах раніше було передбачено можливість тимчасово, на період призупинення діяльності підприємства, покласти функції управління підприємством на засновника, то протокол зборів учасників про звільнення директора і покладання обов’язків керівника на засновника не підлягає держреєстрації.

А чи відбувається у вашому випадку зміна керівника підприємства? Підписант (особа, яка має право діяти від імені підприємства без довіреності) в нашому випадку не змінюється (ним залишається колишній директор). Змінюється тільки його статус — він більше не найманий працівник. Проте в ЄДР не зазначаються відомості про те, є керівник найманим працівником підприємства чи ні. Оскільки керівник залишається тим же, то подавати відомості Держреєстраторові підстав немає.

Форма № 1-ОПП

Згідно з п. 9.3 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588, фіскалам необхідно подавати відомості щодо осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку в 10-денний строк з дня взяття на облік або зміни в облікових даних платника податків, шляхом подання заяви за формою № 1-ОПП.

Водночас у нашому випадку директор, ще перебуваючи в статусі найманого працівника, був єдиним працівником підприємства, а відповідно, особою, відповідальною за ведення бухгалтерського та податкового обліку на підприємстві. А оскільки, по суті, у вас керівник не змінюється, то й змін в облікових даних платника податків як таких немає. Щоб перестрахуватися, можна подати форму № 1-ОПП з новою датою в графі «дата пр значення» (дата призначення головного бухгалтера або особи, відповідальної за ведення обліку на підприємстві), додавши до неї:

1) копію протоколу зборів учасників;

2) лист про те, що господарська діяльність на підприємстві не ведеться.

Взагалі фіскали допускають, що ТОВ може працювати без призначення директора (як найманого працівника) за умови, що господарська діяльність не ведеться і на підприємстві відсутні штатні працівники (див., наприклад, лист ДФСУ від 01.06.17 р. № 435/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Електронний підпис (ЕЦП)

Вважаємо, що підстав його змінювати тільки у зв’язку з тим, що керівник втратив статус найманої особи, немає. Адже він і далі продовжує діяти від імені підприємства як підписант.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі