Теми статей
Обрати теми

Оподаткування подарунків: податківці схаменулись

Савченко Олена, налоговый эксперт
Лист ДФСУ від 14.01.19 р. № 100/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Сподіваємось, що питання щодо оподаткування коштовних негрошових подарунків нарешті закрито.

Отже, жив-був «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ. Він (ще від початку «життя» ПКУ) виводив з-під оподаткування негрошові подарунки, якщо їх вартість не перевищувала неоподатковувану межу (з розрахунку на місяць).

Податківці спочатку цю норму читали так: якщо вартість негрошового подарунка не перевищує межу — подарунок не оподатковується, якщо перевищує — оподатковується тільки вершок.

Але наприкінці 2017 року вони несподівано дійшли іншого висновку: якщо вартість негрошового подарунка перевищує неоподатковувану межу, то вся вартість подарунка (а не вершок) оподатковується ПДФО як додаткове благо. Ну і, звісно, військовим збором (ВЗ) теж (куди ж без нього!).

Такий висновок див. у листі ДФСУ від 02.02.18 р. № 439/6/99-99-13-02-03-15/ІПК і в категорії 103.02 ЗІР ДФСУ.

Але, видно, отримувати неоподатковувані подарунки не проти і наші законотворці. Тому вони швиденько підметушилися і виклали п.п. 165.1.39 ПКУ в новій редакції, яка запрацювала з 01.01.19 р.

Тепер оновлений п.п. 165.1.39 ПКУ вказує, що в оподатковуваний дохід фізичної особи не включається вартість подарунків у частині, що не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. У 2019 році така неоподатковувана межа (з розрахунку на місяць) складає 1043,25 грн.

Здавалося б, що тут може бути неоднозначного?! У п.п. 165.1.39 ПКУ чітко зазначено, що у будь-якому випадку не оподатковується частина вартості подарунка у встановлених межах. І якщо вартість подарунка перевищує неоподатковувану величину, то під обкладення ПДФО/ВЗ потрапляє тільки вершок, тобто частина, що перевищує 25 % мінімалки!

Які тут взагалі можуть бути різночитання?! Ан ні…

Адже в оновленій 09.01.19 р. консультації в категорії 103.02 ЗІР ДФСУ на запитання про те, як обкладається ПДФО вартість подарунків, отриманих фізичною особою від юрособи, вони відповідають, що… при перевищенні неоподатковуваної межі уся (!) вартість подарунка потрапить під ПДФО.

Чому?! Звідки такі висновки? Свою роз’яснювальну «логіку» податківці будували, посилаючись на п. 174.6 ПКУ.

Ним установлено, що доходи у вигляді подарунка, нараховані (виплачені, надані) платникові податків податковим агентом, обкладаються ПДФО як дохід у вигляді додаткового блага.

За оподаткування додаткового блага у нас відповідає п.п. 164.2.17 ПКУ. Але! Там же чітко зазначено: оподатковуються як додаткове благо, «окрім випадків, передбачених статтею 165 цього Кодексу». «Подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ якраз і підпадає під це «окрім». Тобто висновки податківців про оподаткування подарунків шиті білими нитками.

Та от у листі, що коментується, наведено адекватний висновок, який відповідає ПКУ. А зафіскалену консультацію переведено до категорії недіючих (з 17.01.19 р.).

Таким чином, можна сміливо оподатковувати тільки вершок вартості подарунка, причому, незважаючи на зазначену дату, саме з 01.01.19 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі