Теми статей
Обрати теми

Забули виписати ПН: що робити?

Павленко Олексій, податковий експерт
Ми допустили помилку: за одним постачанням не нарахували податкове зобов’язання (ПЗ) з ПДВ — не виписали (і не зареєстрували) податкову накладну (ПН) і не включили цей ПДВ до декларації. Як нам діяти?

Теоретично кінцеві наслідки мають бути в будь-якому випадку однакові. Але практично вони можуть відрізнятися. Ми б у такій ситуації порадили вам спочатку зареєструвати ПН у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). І лише після факту її реєстрації — подати уточнюючий розрахунок (УР) і за необхідності (якщо виправлення призвело до недоплати*) перед поданням УР сплатити суму недоплати і штраф (3 % від неї) до бюджету.

* Недоплати може і не бути, якщо в декларації за період, що виправляється, було від’ємне значення в сумі, яка перекриває «втаєне» ПЗ, і не була заявлена сума до відшкодування.

Пояснимо чому.

По-перше, якою б не була послідовність ваших «виправних» дій, штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН у ЄРПН за п. 1201 ПКУ вам усе одно не уникнути. Зате якщо кількість днів прострочення реєстрації ПН уже наближається до дати, коли «лічильник переклацне» на більш високу ставку штрафу, то і це — резон поспішити саме з реєстрацією ПН.

А по-друге (і це важливіше), якщо ви спочатку (до реєстрації цієї «простроченої» ПН) подасте УР, то у вас на суму «бонусних» ПЗ збільшиться показник ∑Перевищ, що з’їсть відповідну суму регліміту.

Але оскільки вам доведеться спочатку попередньо вносити гроші на СЕА-рахунок для сплати ПЗ за УР, то через зниження регліміту за рахунок ∑Перевищ доведеться ще раз поповнювати СЕА-рахунок при подальшому поданні ПН на реєстрацію. При цьому при реєстрації ПН у ЄРПН регліміт (∑Накл) через показник ∑НаклВид ще раз «справно» зменшиться, але тут же повинен відразу збільшитися (якщо ПЗ СЕА не викине жодних фокусів) шляхом зменшення на ту ж суму показника ∑Перевищ. Річ у тому, що показник формули ∑Перевищ повинен автоматом перераховуватися кожного разу не лише на дату подання декларації або уточнюючого розрахунку (УР), а й на дату кожної простроченої реєстрації ПН/РК у ЄРПН.

Звичайно, можна спробувати подати додаток 5 до УР разом із таблицею 1.1, де зазначити цю ПН, — і далі сподіватися на те, що при подальшому поданні цієї ПН на реєстрацію спрацює норма п. 2001.9 ПКУ і вам не доведеться вдруге поповнювати СЕА-рахунок, щоб збільшити регліміт для реєстрації цієї «простроченої» ПН.

Водночас, як показує практика, цей механізм не завжди спрацьовує, навіть при поданні таблиці 1.1 додатка 5 до поточних декларацій, тому краще не ризикувати і не створювати самому собі проблеми.

Спочатку зареєструйте запізнілу ПН, яку ПЗ «підтягне» до періоду її виписування (а не реєстрації), а потім уже подавайте уточнену декларацію.

У результаті цього: вам доведеться всього один раз поповнювати СЕА-рахунок (і ця сума, дозволивши зареєструвати ПН, піде на погашення ПЗ при подальшому поданні УР) і у вас один раз спишеться регліміт — через ∑НаклВид, а при поданні УР ∑Перевищ за період, що виправляється, вже не виникне, оскільки ПН на цей момент уже в ЄРПН зареєстрована і ПЗ її «підтягнуло» якраз до того періоду, за який подано УР.

Причому поки не отримаєте інформацію (квитанцію про реєстрацію) або побачите дані в електронному кабінеті про те, що ПН пройшла реєстрацію, УР не відправляйте.

Ну і по-третє, якщо ця ПН оформлена на платника ПДВ, то ви, зареєструвавши її перед поданням УР, дещо раніше порадуєте свого контрагента реглімітом і ПК. І вам ця добра справа зарахується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі