Теми статей
Обрати теми

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні: що з ЄСВ?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Лист Офісу ВПП ДФС від 15.02.19 р. № 557/ІПК/28-10-27-01-11

Нагадаємо, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення (ч. 1 ст. 116 КЗпП). Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Крім того, ч. 1 ст. 83 КЗпП і ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504 передбачено, що в разі звільнення працівника йому виплачується, зокрема, грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки.

Але, як показує практика, іноді суму компенсації за дні невикористаної відпустки нараховують не в день звільнення, а пізніше.

У зв’язку з цим виникає запитання, а чи нараховувати ЄСВ на суму компенсації в такій ситуації?

У листі, що коментується, фіскали дійшли такого висновку. Якщо компенсація за невикористану відпустку нарахована і виплачена:

• у день звільнення — ЄСВ нараховується.

• після звільнення — ЄСВ не нараховується.

Обґрунтування НЕнарахування ЄСВ на суму компенсації за невикористану відпустку після звільнення такі:

1) ця сума нараховується вже не працівникові, тобто фізичній особі, яка не перебуває у трудових відносинах з роботодавцем. Адже серед застрахованих осіб, щодо яких нараховується ЄСВ, фігурують саме наймані працівники;

2) компенсація за невикористану відпустку є виплатою за невідпрацьований час.

Врахуйте! При нарахуванні виплат звільненому працівникові за відпрацьований час — у роботодавця є зобов’язання в нарахуванні ЄСВ.

А як вчинити, якщо нарахування відбулося вчасно — у день звільнення, а виплата — після?

Найголовніше — у цьому випадку на суму компенсації за невикористану відпустку потрібно нарахувати ЄСВ. Адже суму ЄСВ на суму нарахованих виплат ми нараховуємо ще нашому найманому працівникові. Тому якщо компенсація за невикористану відпустку нарахована в день звільнення, а виплачена пізніше або не виплачена взагалі, то ЄСВ на таку суму нараховувати треба!

Наступне запитання — коли у такому разі сплачувати ЄСВ?

Відповідь на нього дають абзаци перший та другий ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ і пп. 6 та 7 п. 3 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.15 р. № 449 (далі — Інструкція № 449).

ЄСВ необхідно сплачувати:

• одночасно з кожною виплатою доходів, що є об’єктом нарахування ЄСВ;

• за календарний місяць — не пізніше 20-го числа наступного місяця (якщо на це число не припав святковий, неробочий чи вихідний день).

Винятком є лише випадки, коли за результатами звіряння платника з фіскальним органом (органом доходів і зборів) за платником визнано переплату ЄСВ, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає сплаті, або дорівнює їй (абзац другий ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, п.п. 7 п. 3 розд. IV Інструкції № 449).

У такій ситуації ЄСВ платити не треба.

Тому суму ЄСВ, нарахованого в день звільнення на суми компенсації за невикористану відпустку, потрібно сплатити:

одночасно з перерахуванням суми грошової компенсації на картковий рахунок колишнього працівника або

у день виплати компенсації, якщо вона здійснюється з каси платника податків,

АЛЕ, не пізніше 20-го числа місяця, що настає за звітним, — тим місяцем, в якому нарахована сума компенсації за невикористану відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі