Теми статей
Обрати теми

Заблокована ПН регліміт не зменшує

Павленко Олексій, податковий експерт
Податкову накладну (ПН) було заблоковано. Документів для розблокування ми не подавали. Виписали на те ж постачання другу ПН (за іншим номером), і вона успішно зареєструвалася. До декларації включили тільки цю одну ПН. Чому регліміт зменшився двічі?

Якщо реєстрація ПН була податківцями заблокована, то вони не мали жодного права зменшувати ваш регліміт (∑Накл) на суму ПДВ з такої ПН. Це однозначно випливає з норм п. 2001.3 ПКУ. З трьох показників, які зменшують суму регліміту (згідно з наведеною там формулою розрахунку регліміту — ∑Накл), тут теоретично міг зменшити регліміт ∑НаклВид. Проте цей показник згідно з п. 2001.3 ПКУ складається із загальної суми ПДВ за складеними платником ПН і розрахунками кригування (РК), зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних! Але не заблокованими!

Що ж до показника ∑Перевищ, то він міг зменшити суму вашого регліміту лише в тому випадку, якщо ви ПН, про яку йдеться в запитанні, зареєстрували після спливу граничного строку. Проте при реєстрації цієї ПН показник ∑Перевищ повинен був зменшитися, а показник ∑НаклВид збільшитися на суму ПДВ із цієї ПН. Тобто, зрештою, регліміт не повинен був списатися в подвійному розмірі. Саме так і налаштована СЕА ПДВ, тому у вашому випадку, швидше за все, мав місце неумисний (чи умисний?) збій.

А може, це у вас просто збіглося зі щоквартальним перерахунком показника ∑Овердрафт, який теж міг зменшити ваш регліміт?..

Вихід один: вимагати від ДФСУ (можливо, і скаржитися на ресурс «Пульс»), щоб вам відновили незаконно зняту суму регліміту. Нагадаємо тут про лист ДФСУ від 11.01.18 р. № 968/7/99-99-12-03-01-17, у якому головні фіскали рекомендують: якщо платникові не подобаються «маніпуляції» СЕА ПДВ з його реглімітом, він має звертатися до місцевих фіскалів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі