Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна на постачання послуг: «послуга» чи «грн»?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Лист ДФСУ від 20.02.19 р. № 640/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Податківці вважають: якщо в податковій накладній (ПН), складеній згідно з п. 199.1 ПКУ, зазначена одиниця виміру «послуга», то це є порушенням Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307 (далі — Порядок № 1307). Водночас до таких ПН розрахунки коригування (РК) реєструвати можна.

Суворо кажучи, податківці мають рацію. На сьогодні Порядок № 1307 не передбачає такої одиниці виміру в ПН, як «послуга»*. Немає її й у Класифікаторі системи позначення одиниць виміру та обліку. Причому такий стан речей існує вже декілька років.

* Аж до 01.01.15 р. вона згадувалася тільки в старому Порядку заповнення ПН, затвердженому наказом Мінфіну від 22.09.14 р. № 957.

Звідки ж взялася проблема? Та від самих же податківців. Річ у тому, що в деяких консультаціях вони досі радять використовувати цей рудимент. Узяти хоча б відшкодування орендарем послуг, пов’язаних з утриманням і обслуговуванням орендованого майна. Фіскали досі пропонують зазначати в гр. 4 «послуга» (категорія 101.17 ЗІР ДФСУ). Що ж до зведених компенсуючих ПН (згідно з п. 198.5 і ст. 199 ПКУ), то тут двох думок бути не може: в цій графі слід наводити тільки позначення «грн», як це прямо пропонує п. 10 Порядку № 1307.

Але наскільки ця проблема істотна? Що можуть зробити податківці з такою ПН? У листі, що коментується, вони звертають увагу на те, що до складеної з цією помилкою ПН можна реєструвати РК. Невже цією фразою вони тонко натякають, що цю помилку слід виправити через РК?

Безумовно, платник податків так вчинити може.

Причому виправлення не повинне викликати будь-яких складнощів. Така помилка, як і помилка в номенклатурі, коді УКТ ЗЕД, виправляється одним РК шляхом унесення до нього спочатку неправильного запису зі знаком «мінус», а потім правильного. Взагалі причина коригування — 104 «Зміна номенклатури», але оскільки ми говоримо про зведену ПН, складену згідно зі ст. 199 ПКУ, то причина буде 202.

Але чи варто платнику перейматися виправленням?

На наш погляд, якщо ви не виправите цю помилку, жодних негативних наслідків бути не може.

По-перше, цей реквізит ПН узагалі не зазначений у п. 201.1 ПКУ серед обов’язкових.

По-друге, помилка в ньому ніяк не заважає ідентифікувати операцію з постачання, адже саме це ставлять податківці (категорія 101.13 ЗІР ДФСУ) і судді на перший план. Тому навіть якщо говорити про ПН, яка дає покупцеві ПК, то помилка в цьому реквізиті ніяк на цей ПК не вплине.

У нашому випадку ще простіше: компенсуюча розподільча ПН нікому взагалі не потрібна. Для платника податків головне — своєчасно її зареєструвати, інакше податківці збираються застосовувати штраф згідно зі ст. 1201 ПКУ (хоча ця теза спірна).

Само собою, наприкінці року потрібно робити річний перерахунок, а отже, до цих ПН потрібно скласти РК. Але це також не повинно викликати якихось питань, адже самі податківці сказали — до таких ПН РК реєструються без проблем!

Швидше за все, саме на це і натякають автори листа, що коментується, а зовсім не на те, що цю помилку слід неодмінно виправити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі