Теми статей
Обрати теми

Оплата через касу банку: без готівкових обмежень

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Фізична особа — підприємець (ФОП) на єдиному податку (група 3) повинна сплатити постачальнику 25 тис. грн. Чи може ФОП унести цю суму на поточний рахунок контрагента одним платежем через касу банку, чи такий платіж доведеться розбивати (перераховувати щодня не більше 10 тис. грн.), щоб не порушити готівкові обмеження?

Справді, для госпсуб’єктів та фізичних осіб, які проводять готівкові розрахунки між собою, пп. 6 — 8 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148 (далі — Положення № 148) встановлюють певні готівкові обмеження.

Так, суб’єкти господарювання (юрособи та їх відокремлені підрозділи, а також ФОП) мають право проводити готівкові розрахунки між собою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами у розмірі до 10 тис. грн. (включно).

Якщо сума для перерахування контрагенту перевищує встановлену межу, Положення № 148 пропонує два варіанти виходу із ситуації:

• або сплатити таку суму в безготівковій формі (переказати її зі свого поточного рахунку на поточний рахунок продавця);

• або внести її у банк (чи небанківську фінансову установу, яка має ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку) для подальшого її переказу на поточні рахунки в банку постачальника.

Виходить, п. 6 Положення № 148 дозволяє ФОП внести гроші на поточний рахунок контрагента через касу банку, не дивлячись на «готівкові» обмеження. Тобто усю суму одним платежем (25 тис. грн.).

І все було б добре, якби не одне «але». Інша норма Положення № 148, а саме п. 10, розрахунки госпсуб’єктів та фізичних осіб без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків/небанківських фінустанов для подальшого її переказу на рахунки інших госпсуб’єктів або фізичних осіб для платників коштів визнає готівковими, тоді як для отримувачів таких коштів — безготівковими.

Ось тут і виникає запитання: якщо покупець-ФОП внесе готівкові кошти до каси банку в сумі, що перевищує встановлену межу, чи можуть його притягнути до відповідальності?

Враховуючи неоднозначність норм самого Положення № 148, про це краще запитати у податківців (саме вони можуть прийти до вас на перевірку). ДФСУ в цьому питанні займає лояльну позицію.

Так, у роз’ясненні з категорії 109.13 ЗІР ДФСУ контролери заявляють: обмеження граничної суми готівкового розрахунку 10000 (50000) грн. не поширюється на розрахунки, що здійснюються платниками шляхом унесення готівки до каси банку для подальшого її переказу на рахунок отримувача.

До того ж НБУ у своєму листі від 07.02.18 р. № 50-0007/7855 порекомендував суми, що перевищують готівкові обмеження, перераховувати на рахунки отримувачів саме шляхом унесення їх до каси банку, підтвердивши у такий спосіб думку податківців.

Отже, не буде порушення в разі, якщо ФОП внесе до каси банку 25 тис. грн. одним платежем для перерахування своєму контрагенту.

Звісно, якщо ви сумніваєтеся, розбийте суму, яку вам необхідно сплатити контрагенту, на частини (у межах готівкових обмежень) і сплатіть їх постачальнику окремими платежами протягом декількох днів.

На можливість і законність такого дроблення звертав увагу й НБУ (п. 3 листа НБУ від 24.01.14 р. № 11-116/3159).

Податківці також не можуть заперечувати проти оплати частинами протягом кількох днів. Адже в п. 6 Положення № 148 готівкові обмеження встановлюються для граничної суми готівкового розрахунку за день, а не для всієї суми правочину (за договором).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі