Теми статей
Обрати теми

Відсоток за депозитом — загальногромадянський дохід ФОП-загальносистемника

Голенко Олександр, податковий експерт
Лист ДФСУ від 05.02.19 р. № 405/6/99-99-13-01-04-15/ІПК

Ситуація: фізична особа — підприємець (ФОП) у період перебування на єдиному податку (ЄП) поклала гроші на депозитний рахунок, а повернулася ця сума плюс відсотки банку на її підприємницький рахунок уже тоді, коли ФОП працював на загальній системі.

Акцентуємо на тому, що рахунок підприємницький, тому, що коли б ішлося про депозит цієї ж фізичної особи (ФО), здійснений ним не в статусі ФОП (внесення відбулося б з рахунку для особистих потреб або готівкою), то жодних сумнівів не виникало б.

Основна сума депозиту. Із цим особливих проблем загалом немає, оскільки йдеться про повернення грошових коштів, що належать ФОП, а така операція ніколи не провокувала фіскалів на те, щоб трактувати такі суми ані як підприємницькі доходи ФОП, ані як доходи ФО. Ці суми, будучи поверненими/зарахованими банком на підприємницький рахунок ФОП, не розглядаються ані ПКУ, ані фіскалами як отримані нею доходи, а отже, не оподатковуються (ні ЄП, ні ПДФО) і не відображаються у відповідних книгах ФОП (доходів або доходів і витрат). Підтверджуючі цю зважену позицію консультації — причому, як для ФОП на ЄП, так і для ФОП-загальносистемника — є, відповідно, у категоріях 107.04 і 104.04 ЗІР ДФСУ.

Відзначимо лише, що в обох консультаціях не обійшлося без «ложки дьогтю»: неоподаткування поверненої на рахунок ФОП основної суми депозиту фіскали обумовлюють тим, що на момент внесення на депозит ці гроші ФОП повинні були, мовляв, мати статус отриманих доходів/виручки (тобто бути «очищеними» від податків, тобто бути, так би мовити, чистим прибутком ФОП).

Зрозуміло, що таких умов законодавство не встановлює. Мало того, у першій із цих консультацій фіскали навіщось заїкнулися, що повернення відбувається саме «після закінчення депозитного договору». А в другій нафантазували, мовляв, у платіжному дорученні (цікаво якому?) має бути зазначене призначення платежу «виручка за період»… До речі, і в листі, що коментується, стосовно поверненої на рахунок ФОП основної суми депозиту є схожа каламутна фраза: «зазначена виручка повторно не включається до доходу»...

Відсотки за депозитом. Із цим усе виявилося складніше… Власне кажучи, складніше лише для ФОП-загальносистемника. Оскільки ФОП на ЄП рятує пряма норма п.п. 1 п. 292.1 ПКУ, згідно з якою до доходів (оподатковуваних) такого ФОП на ЄП не включаються, зокрема, «пасивні доходи у вигляді відсотків». Крапка. Відповідна консультація є в категорії 107.01 ЗІР ДФСУ.

Що ж до отриманих ФОП-загальносистемником відсотків за депозитним договором, то завершальний пасаж листа, що коментується, здавалося б, виглядає цілком пристойно: отримані відсотки ані оподаткуванню, ані відображенню в книзі доходів і витрат не підлягають… «Здавалося б» — тому що насправді фіскали скористалися звичним фокусом, граючи на різниці між статусами ФОП і ФО. Фактично вони — через відсутність прямої «пасивно-депозитної» норми в підприємницькій ст. 177 ПКУ наказали щодо відсотків, отриманих за депозитним договором ФОП-загальносистемником, керуватися загальними нормами п. 170.4 ПКУ! Тобто фіскали виключають депозитні відсотки зі складу підприємницьких доходів ФОП, а включають їх до складу загальногромадянських доходів ФО!

При цьому, як не дивно, фіскали обійшлися без посилання на п. 177.6 ПКУ (який послужив би їм аргументом)… Але це їхня проблема, а ось чому вони ігнорують ст. 51 ЦКУ це інше питання.

Врешті-решт, цей лист безпосередньо б’є не по ФОП-загальносистемнику, а по банку, який нарахував і виплатив йому відсотки за депозитом: адже виходить, якщо банк, як податковий агент, не утримав ПДФО на загальних підставах (при виплаті), то він і «винен»…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі